Καλώς ήλθατε

Καλώς ήλθατε
Σας καλωσορίζουμε στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού μας. Το Σχολείο είναι για μας μια μοναδική ευκαιρία να αναπληρώσουμε γνώσεις και να αποκτήσουμε το απολυτήριο του Γυμνασίου. Περιμένουμε τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας και ελπίζουμε να γίνει αφορμή για ενημέρωση, προβληματισμό και ανταλλαγή απόψεων. Η συντακτική ομάδα του περιοδικού.

Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2008

Εκδήλωση για την επέτειο του "ΟΧΙ"

Την ευκαιρία να γνωρίσουμε όχι μόνο τα γεγονότα, αλλά και τους βαθύτερους λόγους που οδήγησαν στη ραγδαία άνοδο του ναζισμού στη Γερμανία είχαμε στη φετινή εκδήλωση για την επέτειο της έναρξης του ελληνοιταλικού πολέμου και της ηρωικής αντίστασης των ελλήνων στις δυνάμεις του άξονα.
Με την προβολή του εξαιρετικά ενδιαφέροντος ντοκυμαντέρ του BBC "Ναζί: Η ιστορία προειδοποιεί" που αναφερόταν στα αίτια ανόδου του ναζισμού στη Γερμανία, είδαμε πώς οι εμνευστές της απάνθρωπης ιδεολογίας εκμεταλεύτηκαν τις συγκυρίες της εποχής και μπόρεσαν να εξελιχτούν αρχικά σε κυβέρνηση και έπειτα σε στυγνή δικτατορία που σκόρπισε το θάνατο όχι μόνο στη Γερμανία, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη.

ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΜΟΥΡΑΤΙΔΟΥ


Τον Νοέμβρη του 1918 υπογράφεται η ανακωχή του Α παγκοσμίου πολέμου.

Στις 3 Ιανουαρίου του 1919 άρχισε στις Βερσαλλίες η διάσκεψη ειρήνης που ανασχημάτισε τον χάρτη της Ευρώπης.

Περιόρισε τα σύνορα της ηττημένης Γερμανίας, ακολούθησε έλλειψη τροφίμων, ολέθριος πληθωρισμός, μαζικής ανεργίας, πολιτικές ταραχές.

Η Βία στους δρόμους γίνεται σταθερό στοιχείο της πολιτικής ζωής, σ αυτή την δηλητηριασμένοι κατάσταση κάνουν εμφάνιση τους κάποια πολιτικά κινήματα που έδειχναν να προσφέρουν μια διέξοδο από την απόγνωση.

Από αυτά, ένα μόνο κίνημα θα πετύχαινε.

Ήταν το ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ του Αδόλφου Χίτλερ που παρουσιαζόταν ως ριζοσπάστης εθνικιστής πολιτικός.

Υποσχέθηκε δουλεία και ψωμί για τα εκατομμύρια εργατών που ήταν άνεργοι και πεινασμένοι. Το 1932 οι ναζί κάνουν ανοίγματα στους βιομηχάνους, βρίσκοντας τα κεφάλαια που ήθελαν για την ανάπτυξη του κόμματος και την στήριξη από τα ψηλά στρώματα της κοινωνίας.

Η Εκλογική αναμέτρηση του Νοέμβρη του 1932 έφερε τους νάζι πρώτο κόμμα.

Έτσι στις 30 Ιανουαρίου 1933 ο πρόεδρος του κράτους στρατάρχης Πάουλ Φον Χίντεμπουργκ ανακηρύσσει τον Αδόλφο Χίτλερ καγκελάριο της Γερμανίας.

Στις 2 Αυγούστου 1934 πεθαίνει ο πρόεδρος Χίντεμπουργκ και Αδόλφος Χίτλερ γίνεται αρχηγός του κράτους.


Καλλέα Κυριακή


Ο προβληματισμός μου είναι για τα χιλιάδες παιδιά που ήταν ορφανά στους δρόμους, μόνα, πεινασμένα, άρρωστα, εγκαταλελειμμένα. Ποιός ενδιαφερόταν τότε γι' αυτά;

Ο Χίτλερ αναδείχτηκε ηγέτης της Γερμανίας τότε που η χώρα του υπέφερε από πείνα, υψηλή ανεργία και ο λαός δυστυχούσε. Με τους λόγους του στις συγκεντρώσεις διαβεβαίωνε τους υποστηρικτές του πως είχε την ικανότητα να κάνει την αρχή για ένα καλύτερο αύριο.

Μετά τη νίκη του στις εκλογές όμως άρχισε έναν εξοντωτικό διωγμό εναντίον των πολιτικών του αντιπάλων με σκοπό να εγκαθιδρύσει δικτατορία, ώστε να έχει την απόλυτη κυριαρχία, πράγμα που τελικά κατάφερε, εξαιτίας και της ανικανότητας των πολιτικών του αντιπάλων να αντιληφθούν νωρίς τους πραγματικούς του στόχους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου