Καλώς ήλθατε
Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2009
Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009
Επίσκεψη στο νέο μουσείο της Ακρόπολης
Η εκπαιδευόμενη Λίτσα Καλλέα μας γράφει τις εντυπώσεις της...
Εντυπώσεις από το νέο μουσείο της ακρόπολης
Θα πρέπει εξ αρχής να αναφέρω ότι από την πρώτη έως την τελευταία στιγμή της επίσκεψής μου στο νέο αρχαιολογικό μουσείο της ακρόπολης οι εντυπώσεις μου μόνο θετικές μπορούν να χαρακτηριστούν.
Το πρώτο πράγμα που παρατηρεί ο επισκέπτης, είναι το γυάλινο δάπεδο που του επιτρέπει να θαυμάσει, πριν καν μπει μέσα, την ιστορία της πόλης βλέποντας κομμάτια αυτής της ιστορίας. Για πολλούς μπορεί το στυλ να είναι μοντέρνο, για μένα όμως είναι ιδανικό, φιλικό και με ιδιαίτερο σεβασμό προς τα ευρήματα.....το θεωρώ πολύ σημαντικό να παίρνει το μάτι, μια γεύση για το πως ήταν χτισμένη η αρχαία πόλη.
Μπαίνοντας μέσα λοιπόν και σύμφωνα με την ξενάγηση που παρακολουθήσαμε, είδα και θαύμασα τα ευρήματα από αποθέτες, δώρα από γαμήλιες τελετές. Επίσης ενημερωθήκαμε για το πως τελούνταν οι γαμήλιες τελετές, τι ηλικία είχαν συνήθως ο γαμπρός και η νύφη, ποια ήταν η προετοιμασία που έκαναν, καθώς και διαδικαστικά θέματα. Ιδιαίτερη εντύπωση μου έκανε ότι γινόταν συνήθως Γενάρη-Φλεβάρη λόγω του ότι, ως ναυτική πόλη/ δύναμη, τότε οι ναυτικοί δεν είχαν ταξίδια, οπότε οι περισσότεροι προσκεκλημένοι μπορούσαν να παραβρεθούν στο γάμο που κράταγε 3 μέρες.
Επίσης μας ενημέρωσε τι ήταν οι αποθέτες, το μέρος που πετάξανε τα μπάζα της σκαμμένης από τους Πέρσες πόλη, ώστε να ξαναχτιστεί από την αρχή. Είδαμε ακόμα αφιερώματα στο θεό Ασκληπιό της ιατρικής ανάλογα με την πάθηση που είχε ο κάθε δωρητής.....αυτιά, μύτη κ.λ.π
Ανεβαίνοντας το κεκλιμένο δάπεδο (θυμίζοντας αυτό των Προπυλαίων), βλέπαμε απο κάτω μας κι άλλα ευρήματα, και στο τέλος του διαδρομου την αίθουσα με τις κόρες, που συνήθως ηταν δώρα κάθε οικογένειας, ανάλογα με την οικονομική κατάσταση τους, στους θεους.
Εδώ να αναφέρω ότι είδαμε εξαιρετικές μακέτες της αρχαίας Αθήνας, της Ακρόπολης, του Ερεχθείου.
Ιδιαίτερη εντύπωση μου έκανε η μοναδικότητα της κάθε Καρυάτιδας. Καμιά δεν ηταν ιδία με την άλλη. Είδαμε κομμάτια απο τα αετώματα των ναών της Ακρόπολης, ειδικά στο ένα είναι όλοι οι θεοί και στα άκρα είχε το άρμα του ηλίου αριστερά και της σελήνης δεξιά....τρομερή και η μακέτα που απεικόνιζε όλη την ακρόπολη με τα προπύλαια....
Στο δεύτερο όροφο, ηταν διαμορφωμένος ο χώρος έτσι ώστε να μπορούμε να δούμε τα αετώματα του Παρθενώνα καθώς επίσης και να έχουμε τη δυνατότητα να τον δούμε απο το μεγάλο παράθυρο που είχε....
Εδώ να συμπληρώσω ότι κατά τη διάρκεια της ξενάγησης, η ξεναγός μας, μας είπε κομμάτια της ιστορίας της πόλης αναλογα και με τα εκθέματα που βλεπαμε πέρα απο την γαμήλια γιορτή και τις λεπτομέρειες της, πέρα απο τους αποθέτες και τη χρησιμότητα τους, έμαθα για την ιστορία της πόλης, ποιο σκοπό εξυπηρετούσε η Ακρόπολη αρχικά (ήταν όλη η πόλη χτισμένη εκεί), αλλα και αργότερα (θρησκευτικό κέντρο της γύρω πόλης, πόλη που λόγω μεγέθους, χτιστήκαν τα Θεμιστοκλή τείχη για να την προστατεύουν), για μετρικούς βασιλιάδες όπως ο Κέκροπας αλλα και ο Έρεχθος του οποίου, το Ερεχθείο ηταν τάφος. Επίσης το μύθο της επιλογής προστάτη της πόλης και τα δωρα των θεών που τη διεκδίκησαν (ελιά απο την θεά Αθηνά, που επιλέχτηκε τελικά και πηγή που ανάβλυζε νερό απο τον Θεό Ποσειδώνια). Μάθαμε για την περίοδο των Πεισιστρατιδών, αλλα και της μεγαλουργίας της εποχής του Περικλή κατά την οποία χτίστηκε ο Παρθενώνας.....
Επίσης αναφέρθηκε και στα χρονιά των περσικών πολέμων και την καταστροφή της αρχικά απο τους Πέρσες και ακόμη ότι η ακρόπολη καταστράφηκε και απο τους Βενετούς, και κατά την επανάσταση του 1821, αλλα και απο τον Έλγιν που έκλεψε μαρμαρά της ακρόπολης και τα πούλησε στην Αγγλία. Τώρα βρίσκονται στο βρετανικό μουσείο του Λονδίνου.
Μπορεί να έχω ξεχάσει πολλά ενδιαφέροντα πράγματα, αλλά νιώθω ότι έμαθα πολλά απο την ιστορία της χωράς μου. Όλη η ξενάγηση ηταν απόλαυση. Το μουσείο όμορφο, η ξεναγός μου φάνηκε αρκετά καλά καταρτισμένη στο είδος της. Άξιζε κάθε λεπτό η επίσκεψη μου και είμαι σίγουρη ότι θα ξαναπάω.
Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009
ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ
Μια νέα προϊστορική περιπέτεια, σε μια μοναδική κατάδυση στον ξεχασμένο κόσμο των θαλάσσιων ερπετών, σε ένα μυθικό ταξίδι 85 εκατομμυρίων ετών πίσω στο χρόνο...
Ελπίζω να σας άρεσε ο Δολιχορύγχωπας ... η οι Αμμονοιτες ?
Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2009
H ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΛΦΑΒΗΤΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΑ (The Greek Alphabet)
Η διαδοχή των γραμμάτων στην πλήρη εκφώνηση τους δεν είναι
καθόλου τυχαία αλλά πίσω από αυτήν υπολανθάνει μία πλήρης
γραμματική, συντακτική και νοηματική συνέχεια, ανωτέρας
συλλήψεως.
Σύμφωνα με αυτήν την γνωστή μας εκφώνηση, τα ελληνικά γράμματα
(αφού προσθέσουμε και το εξαφανισμένο σήμερα έκτο γράμμα:
Στίγμα ή Δίγαμμα)ακούγονται και γράφονται ως εξής:
ΑΛΦΑ-ΒΗΤΑ-ΓΑΜΑ-ΔΕΛΤΑ-ΕΨΙΛΟΝ-ΣΤΙΓΜΑ-
-ΖΗΤΑ-ΗΤΑ-ΘΗΤΑ-ΙΩΤΑ-ΚΑΠΠΑ-ΛΑΜΒΔΑ-ΜΙ-ΝΙ-ΞΙ-
-ΟΜΙΚΡΟΝ-ΠΙ-ΡΟ-ΣΙΓΜΑ-ΤΑΥ-ΥΨΙΛΟΝ-ΦΙ-ΧΙ-
-ΨΙ-ΩΜΕΓΑ.
Αποκωδικοποιώντας την γνωστή αυτή διάταξη, που έγινε σύμφωνα με τις
αρχές της Ερμητικής φιλοσοφίας, έχουμε τα ακόλουθα:
ΑΛ ΦΑ, ΒΗ ΤΑ ΓΑ, (Α)ΜΑ ΔΕ (Ε)Λ ΤΑ
ΕΨ ΙΛΩΝ, ΣΤ(Η) ΙΓΜΑ, ΖΗ ΤΑ, Η ΤΑ, ΘΗ
ΤΑ ΙΩΤΑ ΚΑ ΠΑΛΑΜ, ΔΑ, ΜΗ ΝΥΞ Η,
Ο ΜΙΚΡΟΝ, ΠΥΡΟΣ ΙΓΜΑ ΤΑΦΥ
(Ε)Ψ ΙΛΩΝ, ΦΥ ΨΥΧΗ Ο ΜΕΓΑ.
Εν συνεχεία, αφού προσθέσουμε τα εννοούμενα συνδετικά και
ρήματα που παραλείπονται, έχουμε την ανάδυση μιας θαυμάσιας
κοσμογονικής προσευχής - επίκλησης προς την πηγή του φωτός.
ΑΛ ΦΑ, ΒΗ ΤΑ ΓΑ!ΑΜΑ ΔΕ ΕΛ ΤΑ
ΕΨΙΛΩΝ, ΣΤΗ ΙΓΜΑ ΚΑΤΑ ΠΑΛΛΑΝ ΔΑ
(ΙΝΑ) ΜΗ ΝΥΞΗ, Ο ΜΙΚΡΟΝ (ΕΣΤΙ) ΠΥΡΟΣ
(ΔΕ) ΙΓΜΑ ΤΑΦΗ ΕΨΙΛΩΝ, ΦΥ(ΟΙ) ΨΥΧΗ,
Ο ΜΕΓΑ (ΕΣΤΙ).
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ:
Αλ = Ο νοητός ήλιος
Φα-ος = Το φως
Βη = προστακτική του ρήματος βαίνω (βαδίζω, έρχομαι)
Τα = Δοτική άρθρου δωρικού τύπου τη, εις την
Γα = Γη (δωρικός τύπος)
Αμα = (επιρρ.) συγχρόνως
Έλ = ο ορατός Ήλιος, ο Ερχόμενος
Έψ = ρήμα έψομαι, εψ-ημένος, ψημένος
Ιλών = Ιλύς (ουσιαστικό), λάσπη, πηλός
Στη = προστακτική ρήματος ίστημι
Ίγμα = καταστάλαγμα, απόσταγμα
Ζή = προστακτική ρήματος ζω
Η = υποτακτική ρήματος ειμί, είμαι
Θη = προστακτική ρήματος θέτω
Ιώτα = τα ίωγα, τα Εγώ
Παλάν = Ρήμα πάλλω (δονούμαι, περιστρέφομαι) επίθετο παλλάς-
πάλλουσι,περιστρεφόμενη (πρβλ: Παλλας Αθηνά)
Δά = άλλος τύπος της Γα, Γης (πρβλ: Δαμήτηρ, Δημήτηρ, Δήμητρα=Μητέρα γη)
Νύξ = νύκτα
Ο = το οποίο, που
Φυ(οι) = ευκτική ρήματος φύω (φυτρώνω, αναπτύσσομαι) Κ.Ο.Κ.
ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ...(;)
ΑΛ, ΕΣΥ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΤΟ ΦΩΣ, ΕΛΑ ΣΤΗ ΓΗ! ΚΑΙ ΕΣΥ ΕΛ ΡΙΞΕ ΤΙΣ ΑΚΤΙΝΕΣ ΣΟΥ ΣΤΗΝ ΙΛΥ ΠΟΥ ΨΗΝΕΤΑΙ (που βρίσκεται σε κατάσταση αναβρασμού). ΑΣ ΓΙΝΕΙ ΕΝΑ ΚΑΤΑΣΤΑΛΑΓΜΑ (μία ξηρά) ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΝ ΤΑ ΕΓΩ ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ, ΝΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΑΘΟΥΝ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΓΗ.
ΑΣ ΜΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ Η ΝΥΚΤΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΙΚΡΟΝ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΕΨΕΙ ΝΑ ΤΑΦΗ (να σβήση, να χαθεί) ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΑΛΑΓΜΑ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΒΡΑΖΟΥΣΑ ΙΛΥ, ΚΑΙ ΑΣ ΑΝΑΠΤΥΧΘΕΙ Η ΨΥΧΗ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΓΙΣΤΟ, ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ ΟΛΩΝ!
Γιά όσους ρωτούν : Ή συγκεκριμένη ανάλυσις έχει γίνει πρίν από 2200 χρόνια, γιαυτό καί δέν υπάρχουν τά άλλα 4 γράμματα (είχαν ήδη εκλείψει). Ή ανάλυσις τού Αλφαβήτου έχει γίνει σύμφωνα μέ τόν Ερμητισμό, ένα μεταφυσικό σύστημα πρακτικών, πού ανάγεται σέ μυθολογικές διδασκαλίες. Τά Ερμητικά κείμενα χάθηκαν καί τόν 15ον αιώνα εμφανίζονται στό έργο Mercurii Trismegisti liber de postestate et sapientia Dei. Ή ανάλυσις δέν αποτελεί ΔΟΓΜΑ, αλλά μία ακαδημαϊκή αφετηρία γιά προβληματισμό ώς πρός τήν αρχαία Ελληνική γραμματεία.
Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009
Τι είναι η Οικολογία
Ο Haeckel πάντως δεν επεξεργάστηκε περισσότερο αυτή την ιδέα του. Το πρώτο οικολογικό εγχειρίδιο γράφτηκε το 1895 από έναν Δανό βοτανολόγο, τον Eugenius Warming (φωτ.), ο οποίος αναφέρεται ως ο θεμελιωτής της σύγχρονης Οικολογίας.
Πρόδρομος της επιστήμης θεωρείται ο μαθητής του Αριστοτέλη Θεόφραστος, ο οποίος περιέγραψε αλληλεπιδράσεις μεταξύ ζώων καθώς και μεταξύ ζώων και του περιβάλλοντός τους, ήδη από τον 4ο αι. π.Χ.
Η οικολογία θεωρείται συνήθως κλάδος της βιολογίας, της γενικής επιστήμης που μελετά τους οργανισμούς. Οι οργανισμοί μπορούν να μελετηθούν σε διάφορα επίπεδα: στο επίπεδο των μορίων, στο επίπεδο των κυττάρων, στο επίπεδο των ατόμων, στο επίπεδο των πληθυσμών, των κοινοτήτων και των οικοσυστημάτων, μέχρι και στο επίπεδο του συνόλου της βιόσφαιρας. Τα δύο τελευταία επίπεδα αποτελούν τα κύρια γνωστικά αντικείμενα της οικολογίας.
Στην πραγματικότητα, η οικολογία αποτελεί μια διακλαδική επιστήμη. Επειδή επικεντρώνεται στα υψηλότερα επίπεδα οργάνωσης της ζωής και στις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των οργανισμών και του περιβάλλοντός τους, βασίζεται σε πολλούς άλλους επιστημονικούς κλάδους, ιδιαίτερα στη γεωλογία, τη γεωγραφία, τη μετεωρολογία, την εδαφολογία, τη χημεία και τη φυσική. Γι’ αυτό η οικολογία θεωρείται επίσης επιστήμη.ολιστικ
Οικολογικό κίνημα
Η λέξη «οικολογία», από τη δεκαετία του ’70 και μετά, απέκτησε επίσης πολιτικό και φιλοσοφικό νόημα, καθώς υιοθετήθηκε από το «οικολογικό κίνημα» που εμφανίστηκε εκείνη την εποχή.
Τότε έγινε για πρώτη φορά κατανοητό πως η γη είναι ένα ενιαίο και ευάλωτο οικοσύστημα, κάτι που το έκαναν σαφές οι πρώτες εικόνες της γης από το διάστημα.
Παράλληλα, άρχισαν τότε να γίνονται αισθητά τα προβλήματα της εκβιομηχάνισης, ιδιαίτερα μετά το βιβλίο της Rachel Carson «Σιωπηλή Άνοιξη» (1962), όπου για πρώτη φορά έγινε λόγος για τις παρενέργειες της χημικής γεωργίας και της χρήσης του DDT. Μέχρι τότε ο περισσότερος κόσμος θαύμαζε άκριτα κάθε νέο τεχνολογικό επίτευγμα και το ταύτιζε με μια αέναη «πρόοδο».
Άμεσοι πρόγονοι του οικολογικού κινήματος ήταν το αντιπυρηνικό κίνημα, που άνθιζε ήδη εν μέσω του Ψυχρού Πολέμου, καθώς και οι διάφορες μορφές «αντικουλτούρας» της δεκαετία του ’60.
Σχέσεις οικολογικής επιστήμης και οικολογικού κινήματος
Ως επιστήμη, η οικολογία δεν υπαγορεύει ποιές πρακτικές είναι «σωστές» ή «λανθασμένες». Εντούτοις, η διατήρηση της βιοποικιλότητας και άλλοι ανάλογοι οικολογικοί στόχοι αποτελούν την επιστημονική βάση για την έκφραση των στόχων του οικολογικού κινήματος, ενώ η οικολογική επιστήμη βοηθά στην αντιμετώπιση των οικολογικών προβλημάτων παρέχοντας επιστημονικές μεθοδολογίες, μετρήσεις και ορολογία. Επιπροσθέτως, η ολιστική θεώρηση της φύσης αποτελεί κύριο πυλώνα τόσο της οικολογικής επιστήμης όσο και του οικολογικού κινήματος.
Παρασκευή 21 Αυγούστου 2009
Πράσινες ταράτσες
Με τον καιρό έγινε συνήθεια -ευχάριστη για μας- και ίσως το καλύτερο μάθημα για όλους, αλώστε είναι και ένα επίκαιρο οικολογικό θέμα των ημερών.
Το αποτέλεσμα η ταρατσούλα μας έγινε καταπράσινη, το επιχείρημα πέτυχε το μαρτυρούν και οι φωτογραφίες.
Ένα μπράβο σε όσους πήραν μέρος σε αυτό το project
Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009
Εντυπώσεις από τη σχολική χρονιά στο ΣΔΕ.
Τι σας άρεσε, τι δεν σας άρεσε και ότι άλλο θέλετε μπορείτε να μπείτε και να γράψετε τις εντυπώσεις σας. .
Εμείς άπλα θα τις διαβάζουμε, κάποιοι θα παίρνουν θάρρος για να συνεχίσουν και κάποιοι θα αναπολούν ...
Τρίτη 23 Ιουνίου 2009
Έργα ζωγραφικής των εκπαιδευόμενων του σχολ. έτους 2008-2009
Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009
Τοπικά Συμβούλια Πρόληψης Παραβατικότητας
Κυριακή 14 Ιουνίου 2009
Το «Home» είναι βασισμένο στο περιβαλλοντικό σχέδιο του Λικ Μπεσόν και γυρισμένο από τον Ιάν Αρτίς-Μπερτράν, γνωστό φωτογράφο που χρόνια απαθανατίζει με το φωτογραφικό του φακό τη Γη από τον ουρανό.
«Σκοπός μου δεν ήταν να μιλήσω για την καταστροφή, αλλά για την άρνηση που έχουμε απέναντι της. Δεν θέλουμε να πιστέψουμε αυτό που έχει συμβεί. Το "Home" διηγείται την καταπληκτική ιστορία της ζωής στη Γη. Είναι η ιστορία όλων μας», έλεγε πριν από μέρες ο Γιάν Αρτις-Μπερτράν, ο οποίος είχε επισκεφθεί πρόσφατα τη χώρα μας.
Το τίμημα είναι βαρύ: η ανθρωπότητα έχει λιγότερα από 10 χρόνια στη διάθεσή της να αντιληφθεί την έκταση της καταστροφής που έχει προκαλέσει και της εκμετάλλευσης της Γης και να βρει νέες οδούς άντλησης αγαθών.Στόχος του «Home» είναι η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για ήπια ανάπτυξη που να σέβεται το περιβάλλον για να σωθεί έτσι η Γη...
Πηγη http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=51309
http://www.youtube.com/watch?v=jqxENMKaeCU
Κυριακή 31 Μαΐου 2009
Τι τριάντα, τι σαράντα, τι πενήντα
Για να δείτε τι απο τα δύο είναι δεν έχετε παρά να έρθετε στην τελετή αποφοίτησης που θα γίνει στην αίθουσα εκδηλώσεων και στο πάρτυ μετά φαγητού αμέσως μετά στην πράσινη ταράτσα του σχολείου μας...
Όλα αυτά την Τετάρτη 24 Ιουνίου 6:30 μ.μ.
Είσοδος ελεύθερη...
Σας περιμένουμε !!!
Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009
Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ
Το γεγονός αποτελεί ένα μήνυμα ελπίδας και δράσης. Ξεκίνησε το 2007 στο Σύδνεϊ της Αυστραλίας και από τότε όλο και περισσότεροι πολίτες συμμετέχουν σε αυτή την εκστρατεία, προσδοκώντας ένα καλύτερο μέλλον για τον πλανήτη μας.
Σε αυτή την εκστρατεία αποφάσισε να συμμετάσχουμε και εμείς ελπίζοντας σε σε ένα καλύτερο περιβάλλον
Η ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια "Βικιπαίδεια"
Ένα από αυτά το οποίο είναι πολύ χρήσιμο και μάλιστα άργησε σχετικά να εφαρμοστεί είναι η προσθήκη δικτυακής “εγκυκλοπαίδειας” όπως είναι το ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ.
Μια εφαρμογή πραγματικά πολύ χρήσιμη, εύχρηστη και απαραίτητη για κάθε χρήστη. Μπορούμε να βρούμε τα πάντα για ο,τιδήποτε μας ενδιαφέρει, πολύ γρήγορα και πολύ εύκολα με το πάτημα ενός πλήκτρου. Μπορούμε να βρούμε πληροφορίες για την ιστορία του αυτοκινήτου, τα μαθήματά μας, την ιστορία του τόπου μας και ότι άλλο σκεφτούμε, πολύ γρήγορα και μάλιστα δωρεάν. Μια ακόμη καινοτομία αυτής της εγκυκλοπαίδειας είναι ότι τα λήμματα συμπληρώνονται από τους ίδιους τους χρήστες. Ευχόμαστε να αναβαθμιστεί ακόμα περισσότερο για να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις και των πιο απαιτητικών χρηστών.
Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009
Επίσκεψη στη Βουλή των Ελλήνων
Η σκάλα της Αμαλίας
Η Αμαλία ήταν η γυναίκα του Όθωνα, πρώτου βασιλιά της Ελλάδας, κατά την περίοδο 1833-1862. Το παλάτι τους ήταν η σημερινή βουλή των Ελλήνων.
Η σκάλα της Αμαλίας, πήρε το όνομα της βασίλισσας επειδή η ίδια ανέβαινε και κατέβαινε μα χάρη τα σκαλιά. Η σκάλα ήταν φαρδιά και μακριά, και είχε και ένα μπλε χαλί.
Ανεβήκαμε με τους συμμαθητές μου πάνω στη σκάλα να βγάλουμε μια αναμνηστική φωτογραφία. Η αίσθηση στη σκάλα ήταν τόσο μαγευτική που ανέβαινα και δεν ήθελα να φύγω! Ήθελα να πάω πιο ψηλά μα δε με αφήσαν γιατί στον υπόλοιπο χώρο έκαναν εργασίες. Εντυπωσιάστηκα. Θα προσπαθήσω να ξαναπάω.
Πέμπτη 12 Μαρτίου 2009
"Οι Διψασμένοι" από το Εθνικό Θέατρο στο Σχολείο μας !
Η παράσταση
Το έργο "Οι διψασμένοι" του Καναδολιβανέζου Ουαζντί Μουαουάντ έβαλε πολλά θέματα για συζήτηση, θέματα που μας απασχολούν καθημερινά, όπως η δυσκολία των νέων να κατανοήσουν το κόσμο των ενηλίκων, η αντίδρασή τους που πολλές φορές εκφράζεται με βία, η απογοήτευση και ο μηδενισμός και απ' την άλλη πλευρά, η ανεπιτυχής, πολλές φορές, προσπάθεια των μεγάλων να προσεγγίσουν και να σταθούν πλάι στα παιδιά τους. Η ερμηνεία των τριών ηθοποιών, του Μανώλη Μαυροματάκη, του Προμηθέα Αλειφερόπουλου και της Στεφανίας Γουλιώτη, μας καθήλωσε. Χρωστάμε πολλά ευχαριστώ!
Απόψεις των εκπαιδευομένων μας
Οι εκπαιδευόμενοί μας καταθέτουν εδώ τις εντυπώσεις τους από την παράσταση.
Κώστας:
Ο χαρακτήρας που κέρδισε την προσοχή μου ήταν ο νεαρός που αντιπροσώπευε ένα κομμάτι της νεολαίας που είχε βαρεθεί την καθημερινότητα, περνούσε ο καιρός και δεν μπορούσε να βρει τίποτα ουσιώδες. Το μόνο που έβλεπε ήταν κάποιοι άνθρωποι να ασχολούνται με αηδίες σκοτώνοντας την καθημερινότητα τους χωρίς να νοιάζονται για τα προβλήματα των νέων που συχνά ξεχνούσαν ακόμα και την ύπαρξή τους. Καθόντουσαν ώρες ατελείωτες μπροστά από ένα χαζοκούτι χωρίς σκοπό, μολύνονται από την διαφθορά και μένουν άπραγοι. Δεν υπήρχε πια αθωότητα ούτε όνειρα με τα οποία μεγάλωσαν. Με το πέρασμα των χρόνων όλα αυτά τα οποία πίστευαν χάθηκαν και έτσι η ψυχή τους άρχισε να μαυρίζει. Αυτός ίσως είναι ένας παράγοντας που προκαλεί την οργή των νέων, αφού αλλά ονειρευόντουσαν και άλλα είδαν να γίνονται στην πραγματικότητα…
Tι άλλαξε; Tι μας επηρέασε; H απάντηση κρύβεται μέσα μας.
Γιώτα, Μαίρη:
Παρακολουθήσαμε μια συγκλονιστική αφήγηση για τα μεγάλα προβλήματα των νέων, την καθημερινότητα και τους φόβους, τις ανασφάλειες και τις συγκρούσεις που είχαν με τους μεγάλους, αλλά και τα πρότυπα που δεν υπάρχουν. Ένας ιατροδικαστής μας αφηγήθηκε την ιστορία ενός νέου, τα όνειρα και τις ανησυχίες, την ελπίδα της ψυχής του και την επανάσταση.
Ένα παιχνίδι του μυαλού που μας το μετέφεραν πολύ ωραία και μια κοπέλα –δημιούργημα της φαντασίας- απογοητευμένη από τη ζωή (Στεφανία Γουλιώτη) που μας καθήλωσε. Μπράβο!
Βέρα, Αριστείδης:
Στο έργο αυτό είδαμε την ενέργεια το πάθος και την αγωνία των εφήβων. Ο Μερντόκ, ένας ανήσυχος 17χρονος και η διάφανη Νορβέζ, οδηγούν τον ιατροδικαστή Μπουν σε ένα ταξίδι πίσω στη δική του εφηβεία και ξυπνούν τα ξεχασμένα όνειρά του. Ο ιατροδικαστής ανασύρει από το βυθό της μνήμης ανθρώπους και πράξεις που σημάδεψαν τη ζωή του και τον οδήγησαν σε αυτό που είναι σήμερα. Ο ανήσυχος Μερντόκ (Προμηθέας Αλειφερόπουλος), μας έκανε εντύπωση με το ταλέντο του και για λίγο νομίσαμε πώς όλα ήταν αληθινά. Η Νορβέζ (Στεφανία Γουλιώτη) ήταν υπέροχη. Μας μάγεψε η μοναδική φωνή της που ήταν τόσο μελωδική. Τη στιγμή που τραγουδούσε σε ταξίδευε σε γαληνή και ομορφιά.
Ο ιατροδικαστής Μπουν (Μανώλης Μαυροματάκης) με το ταλέντο του σε έκανε να ταξιδεύεις στο χθες και να ζεις το σήμερα.
Αν μπορούσαμε να φέρουμε πίσω το χρόνο πόσο διαφορετική θα κάναμε τη ζωή μας…
Ο χαρακτήρας του μας έδειξε ότι δεν υπήρχε ενδιαφέρον στη ζωή του. Δεν άντεχε το γεγονός ότι είναι πιο πολλά τα πρέπει και πιο λίγα τα θέλω και δεν μπορούσε να κατανοήσει στο εφηβικό μυαλό του το πόσο θα έπρεπε να είχε ωριμάσει.
Δεν θα έπρεπε να δώσει τέλος στη ζωή του. Είμαι αντίθετη σε αυτή του την επιλογή.
Στη ζωή πρέπει να παλεύουμε όσο το δυνατό για το καλύτερο και να μην απογοητευόμαστε.
Πέμπτη 5 Μαρτίου 2009
Internet και αναζήτηση εργασίας
Παράλληλα σου δίνεται η δυνατότητα να αποστείλεις το βιογραφικό σου σημείωμα μέσω email δίχως καθυστέρηση. Επίσης μπορούμε να αναρτήσουμε τη δική μας αγγελία.
Μια από αυτές της ιστοσελίδες στην Ελλάδα είναι η http://www.skywalker.gr
Φιλίτσα Τσακανίκα
Νίκος Κούρας
Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2009
Επίσκεψη στην Εθνική Πινακοθήκη
Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009
Το σφαγείο
Οι ερμηνείες των τριών ταλαντούχων ηθοποιών ήταν εξαιρετικές!!!
Μέσα από αυτή τη παράσταση ξεχώρισα τη σχέση που είχαν τα αδέρφια μεταξύ τους. Την αγάπη και τον τρόπο που την έδειχνε ο ένας στον άλλον. Ήθελαν να προστατέψουν ο καθένας με τον τρόπο του το πώς θα είναι δεμένοι η οικογένεια τους. Και όλοι μαζί είχαν ένα σκοπό την ελευθερία του παλαιστινιακού λαού.
Καλλιόπη Καλούδη