Καλώς ήλθατε

Καλώς ήλθατε
Σας καλωσορίζουμε στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού μας. Το Σχολείο είναι για μας μια μοναδική ευκαιρία να αναπληρώσουμε γνώσεις και να αποκτήσουμε το απολυτήριο του Γυμνασίου. Περιμένουμε τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας και ελπίζουμε να γίνει αφορμή για ενημέρωση, προβληματισμό και ανταλλαγή απόψεων. Η συντακτική ομάδα του περιοδικού.

Παρασκευή 20 Ιουνίου 2008

Καλλιτεχνικές επιδόσεις !!!

Δείτε εδώ τις καταπληκτικές δημιουργίες των εκπαιδευόμενων μας από το γραμματισμό της αισθητικής αγωγής που έχει υπεύθυνη εκπαιδευτή την κα Ειρήνη Χατζημανώλη...


Καλλιτεχνικές επιδόσεις 2

Χαιρετισμός από τη διευθύντρια μας

Μια ακόμη χρονιά πέρασε στο ΣΔΕ Κορυδαλλού. Μια χρονιά μεστή από δουλειά, και μαθήματα. Αλλά και από ευχάριστες και ξεχωριστές στιγμές! Στο περιοδικό που κρατάτε στα χέρια σας προσπαθήσαμε να συγκεντρώσουμε τις καλύτερες από αυτές σε ένα μικρό ταξίδι αναμνήσεων. Το περιοδικό μας είναι αφιερωμένο από καρδιάς σε όσους θέλησαν να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία για μάθηση. Και κυρίως σε εκείνους που εφέτος ολοκληρώνουν τη φοίτησή τους. Από του χρόνου θα μας λείπουν! Θα είμαστε, όμως, χαρούμενοι αν ξέρουμε ότι τους βοηθήσαμε να κάνουν –έστω και ένα μικρό– βήμα στο ταξίδι της ζωής τους…

Άννα Μαργαρίτη,
Διευθύντρια

Τετάρτη 18 Ιουνίου 2008

Γνωριμία με τον πολιτιστικό σύλλογο γυναικών «Η Μέριμνα»*

Στο πρόγραμμα το κοινωνικού γραμματισμού μιλήσαμε για τον γυναικείο σύλλογο Κορυδαλλού Μέριμνα και αποφασίσαμε να κάνουμε μια μικρή έρευνα με στόχο να έρθουμε σε επαφή με τις γυναίκες που τον αποτελούν.
Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 1963 από γυναίκες Δημάρχων για τα παιδιά των εξόριστων και λειτουργεί μέχρι και σήμερα. Ο σκοπός του Συλλόγου είναι η προστασία του παιδιού από τη βρεφική έως και την εφηβική ηλικία και την εξασφάλιση όλων των προϋποθέσεων και δυνατοτήτων προς πλήρη ανάπτυξη των πνευματικών και σωματικών και την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού.
Ακόμα σκοπός του ήταν η προστασία της μητρότητα και η διευκόλυνση της εργαζομένης μητέρας προς την ανατροφή των παιδιών. Εκείνα τα δύσκολα χρόνια ο Σύλλογος βοήθησε πολλές φτωχές οικογένειες καθώς επίσης και ανάπηρα παιδιά.
Τα χρόνια πέρασαν και οι εποχές άλλαξαν αλλά ο σκοπός παραμένει ο ίδιος . Ένα από τα ηγετικά μέλη του συλλόγου ήταν η κ Μάνου Μαρία, ένα άτομο δυνατό συνδύαζε το να είναι πρόεδρος, μάνα και σύζυγος. Ήταν η αιτία που δημιουργήθηκε το Σινεμά ο Παράδεισος στον Κορυδαλλό. Είχε κάνει το συνεταιρισμό γυναικών και έμαθε στις γυναίκες να δουλεύουν ομαδικά και δημιουργικά. Έκαναν θέατρο, μάθαιναν να ράβουν, να φτιάχνουν βιτρώ, να πηγαίνουν περιπάτους, να οργανώνουν ομιλίες και άλλες διάφορές εκδηλώσεις.
Σήμερα οι γυναίκες κάνουν προσπάθειες ο σύλλογος να συνεχίσει τη λειτουργία του, παρόλο που πολλές από τις δραστηριότητες του δεν υφίστανται. Ευχαριστούμε το σύλλογο που μας δέχτηκε με αγάπη, και εμείς μέσα από αυτό το σύλλογο μάθαμε ότι πρέπει να βοηθάμε και να συμπονάμε το συνάνθρωπό μας, και όχι να υπάρχει αδιαφορία και μοναξιά. Τους ευχόμαστε να συνεχίσουν το έργο τους έτσι δημιουργικά όπως το άρχισαν.



*Την επίσκεψη πραγματοποίησαν εκπαιδευόμενοι του τμήματος Α1 με τον υπεύθυνο εκπαιδευτή του Κοινωνικού Γραμματισμού κ. Γρ. Κοταλακίδη

"Διασχίζοντας τη γέφυρα..."

Το «Cross the bridge»είναι ένα Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα της δράσης Grundtvig και αποτελεί συνεργασία διαφορετικών φορέων εκπαίδευσης ενηλίκων 5 χωρών. Συγκεκριμένα συμμετέχουν :

-Το ΣΔΕ Κορυδαλλού
-το ίδρυμα Aapa establecimiento penitenciario de Tenerife των Καναρίων Νήσων της Ισπανίας που αποτελεί αντίστοιχο φορέα με το δικό μας ΣΔΕ φυλακών.
- το ίδρυμα Staffordshire county council της Μ. Βρετανίας που απευθύνεται σε άτομα με ψυχολογικά προβλήματα.
- το ίδρυμα Gustav- Stresemann institute v. europaische-und bildungsstatte της Γερμανίας που εργάζεται τόσο με έφηβους όσο και με ενήλικες
- το ίδρυμα Starostwo Powiatowe w Będzinie της Πολωνίας που απευθύνεται σε άτομα με ειδικές ανάγκες
Οι εκπαιδευόμενοι που συμμετέχουν ταξιδεύουν στις χώρες των άλλων, όπου μαθαίνουν για τον πολιτισμό τους, ανταλλάσουν πληροφορίες για τη ζωή τους, μαθαίνουν πώς να είναι ανεξάρτητοι ταξιδιώτες και αποκτούν αυτοπεποίθηση για να ταξιδέψουν μόνοι. Το πρόγραμμα παρέχει ευκαιρίες για εξερεύνηση παραδόσεων και μοίρασμα απόψεων για τη ζωή σε σχέση με τις φιλοδοξίες, την αναζήτηση εργασίας και την ένταξη και καλλιεργεί σταθερά τη διαπολιτισμική αντίληψη.
Την κοινή μας επιθυμία για περισσότερη επικοινωνία την ενσωματώσαμε στον τίτλο του προγράμματος - Διασχίστε τη γέφυρα- που είναι καθαρά συμβολικός. Εμείς αυτό που θέλαμε, ήταν να μπορέσουμε μαζί με τους εκπαιδευόμενούς μας να διασχίσουμε όσο γίνεται περισσότερες «γέφυρες».
Το πρόγραμμα άρχισε να υλοποιείται από την έναρξη της φετινής χρονιάς και συμμετέχουν 16 εκπαιδευόμενοι και 3 εκπαιδευτές.

Πέμπτη 12 Ιουνίου 2008

«Εναλλακτικές μορφές επικοινωνίας:διαδίκτυο-ιστοσέλιδα, γκράφιτι, θέατρο του δρόμου, ερασιτεχνικό ραδιόφωνο».

Επικοινωνία είναι η διαδικασία με την οποία γίνεται η αποστολή ενός μηνύματος από έναν πομπό σε έναν δέκτη. Οι κυριότερες μορφές επικοινωνίας και όπως αυτές εξελίχθηκαν μέσα στο χρόνο είναι οι εξής:



  • Η Λεκτική

  • Η Νοηματική

  • Η Γραπτή

Χάρη στην επικοινωνία, κατάφερε το ανθρώπινο είδος να εξελιχθεί σε σχέση με τα υπόλοιπα όντα του πλανήτη και να δημιουργήσει σημαντικούς πολιτισμούς σε βάθους χρόνου.

Με το πέρασμα των χρόνων, την ανάπτυξη της τεχνολογίας και τις επιτακτικές ανάγκες του ανθρώπου να επικοινωνήσει, δημιουργήθηκαν εναλλακτικοί τρόποι επικοινωνίας οι οποίοι βασίστηκαν πάνω στις πρωταρχικές μορφές. Αυτές είναι:


  • Διαδίκτυο (Internet) – Ιστοσελίδες (Sites)

  • Graffiti

  • Θέατρο του δρόμου

  • Ερασιτεχνικό ραδιόφωνο

Το διαδίκτυο (γνωστό ως Internet), είναι ένας ιστός που αποτελείται από πολλά δίκτυα υπολογιστών που εκτείνεται παγκόσμια. Χάρη σε αυτό και στις ιστοσελίδες που εμπεριέχει, ο άνθρωπος έχει την δυνατότητα να ενημερώνεται για παγκόσμια θέματα (π.χ περιβάλλον), να ψυχαγωγείται και να επικοινωνεί στιγμιαία από την μία άκρη του κόσμου στην άλλη.

Τα Graffiti αποτελούν έναν τρόπο επικοινωνίας συνήθως μέσα από την αναγραφή ενός κειμένου (με ηχηρό μήνυμα), ή από την ζωγραφιά σε δημόσια σημεία. Χρονολογούνται αρκετά χρόνια πριν, καθώς έχουν βρεθεί αρχαίοι πολιτισμοί που απεικόνιζαν στιγμές (π.χ κυνηγιού) σε σπήλαια. Αποτελούν τρόπο έκφρασης κυρίως νέων ανθρώπων.

Το Θέατρο δρόμου αποτελεί μία μορφή του νεότερου θεάτρου. Το κουκλοθέατρο και οι ζογκλερικές παραστάσεις χαρακτηρίζουν ιδιαίτερα αυτό το είδος.

Το Ερασιτεχνικό Ραδιόφωνο αποτελεί έναν ξεχωριστό τρόπο έκφρασης. Βασίζεται στην λειτουργία του ραδιοφώνου όπως την γνωρίζουμε, παρόλο αυτά, ψυχαγωγία και ενημέρωση μπορεί να λάβει χώρα από οποιονδήποτε μη επαγγελματία (όπως ο Frank Konrad ο οποίος μετέδωσε για πρώτη φορά στον αέρα τα αποτελέσματα αγώνων).

Στην παρούσα εργασία, γίνεται μία προσπάθεια για περαιτέρω ανάλυση των παραπάνω όρων ενώ παραθέτονται περισσότερα στοιχεία για την ιστορία τους (γέννηση ιδέας) και πως αυτή εξελίχθηκε μέσα στον χρόνο.

Γραμματισμός: Κοινωνικός
Υπέυθυνος Εκπαιδευτής: Κοταλακίδης Γρηγόρης

Ομάδα εργασίας:
Γιαννακάκη Γιώτα
Κουτλάκη Ζωή
Μαργετουσάκη Αγλαΐα
Μουμπογιατζόγλου Θοδωρής
Τσεκούρας Τάσος

Περιβαλλοντική εκδρομή του σχολείου μας στα πλαίσια του προγράμματος "Καλλιστώ"

Για πρώτη χρονιά φέτος το σχολείο μας συμμετείχε στο Πρόγραμμα Ανοικτών Περιβαλλοντικών Τάξεων «Καλλιστώ», που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και από Εθνικούς πόρους.


Στόχοι του προγράμματος είναι η διασφάλιση άμεσης πληροφόρησης και η βιωματική προσέγγιση της γνώσης, μέσω της δυνατότητας επαφής των μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων της χώρας με το περιβάλλον σε περιοχές αυξημένου περιβαλλοντικού και οικολογικού ενδιαφέροντος.
Επίσης, η ενεργή σύνδεση της σχολικής πράξης με το περιβάλλον σε όλες τις εκφάνσεις του και η ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας για τα προβλήματα που συνδέονται με το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον και η ενεργοποίηση για τη γενικότερη προσπάθεια αντιμετώπισής τους.

Στο πλαίσιο αυτό επιλέξαμε να επισκεφτούμε τον Εθνικό Δρυμό Πρεσπών για να θαυμάσουμε τη μοναδική βιοποικιλότητα του και επίσης να πληροφορηθούμε για το σημαντικό έργο του Μη Κυβερνητικού Οργανισμού «Αρκτούρος» στις εγκαταστάσεις του στο Νυμφαίο.
Οι συντάκτες του περιοδικού, μας περιγράφουν την εμπειρία τους.

Παρασκευή 23 Μαίου και αναχώρηση με όλα τα τυπικά μιας σχολικής εκδρομής, γέλια, πειράγματα, αστεία και ανυπομονησία.
Πρώτος σταθμός της εκδρομής μας ήταν οι υπαίθριες ζεστές πηγές των Θερμοπυλών. Ο κ. Στεφανής, ο εκπαιδευτής περιβαλλοντικής αγωγής, μας εξήγησε το φαινόμενο των θερμών πηγών, και η κ. Χατζημανώλη, εκπαιδεύτρια αισθητικής αγωγής, μας επισήμανε τις θεραπευτικές ιδιότητες των πηγών. Αφού πήραμε το λουτρό μας, συνεχίσαμε την πορεία μας μέσω Δομοκού προς το Θεσσαλικό κάμπο, που έμοιαζε από ψηλά σαν τεράστιο παζλ με χιλιάδες χρώματα και σχήματα αριστοτεχνικά τοποθετημένα.
Καταλήξαμε έξω από την Καλαμπάκα για καφεδάκι, θαυμάζοντας τη μεγαλοπρέπεια των Μετεώρων, με τα επιβλητικά μοναστήρια σαν αετοφωλιές στις κορφές τους.
Ανηφορίζοντας προς τα Γρεβενά, η θέα ήταν καταπληκτική! Ποτάμια με βαθύσκιωτα πλατάνια, λιβάδια με κατακόκκινες παπαρούνες, πράσινο σε όλες τις αποχρώσεις. Διασχίσαμε δάση από Μακεδονίτικες βαλανιδιές, ψηλά κέδρα, και μαύρο έλατο, χαρακτηριστικά δέντρα της περιοχής. Ανάλογα με το υψόμετρο και το έδαφος, άλλαζε και η βλάστηση. Τα γραφικά χωριουδάκια με τα πλίνθινα σπίτια ήταν απερίγραπτης ομορφιάς.
Την άλλη μέρα μετά από έναν καλό ύπνο και ένα πλούσιο πρωινό, πήραμε τα σάντουιτς που ετοίμασε ο Θωμάς και ξεκινήσαμε για τις Πρέσπες.
Οι Πρέσπες αποτελούν το φυσικό σύνορο τριών χωρών, της Ελλάδας, της Αλβανίας και των Σκοπίων. Από το 1974 είναι ο μεγαλύτερος Εθνικός Δρυμός της Ελλάδας, ένας σπάνιος υδροβιότοπος. Ο πυρήνας 50 τ.χιλ. προστατεύεται απόλυτα με τη συμφωνία των τριών Κρατών. Είναι χώρος κατοικίας και αναπαραγωγής για δεκάδες σπάνια υπό εξαφάνιση είδη πουλιών και για 1400 είδη ψαριών και χιλιάδων φυτών. Εκεί ζουν και αναπαράγονται περίπου 350 ζευγάρια πελεκάνων και αργυροπελεκάνων, αλλά και πολλά άλλα είδη, όπως κορμοράνοι και αγριόπαπιες.
Η ξενάγηση ξεκίνησε στον Άγιο Γερμανό, στον μικρό σταυροειδή ναό με τρούλο του 11ου αιώνα. Ο ναός είναι ζωγραφισμένος με εκπληκτικές τοιχογραφίες, που καλύπτουν μια συνέχεια 7 αιώνων βυζαντινής και μεταβυζαντινής εποχής από άγνωστους ντόπιους καλλιτέχνες. Πιθανολογείται ότι υπήρχε σχολή Αγιογραφίας στην περιοχή με μεγάλη άνθηση. Η κ Χατζημανώλη μας εξήγησε την αρχιτεκτονική της εποχής, τις αλλαγές, αλλά και την ακουστική του ναού. Αμέσως μετά σταματήσαμε στο Κέντρο Ενημέρωσης Πρεσπών, που βρίσκεται στην άκρη του χωριού. Ενημερωθήκαμε για το οικοσύστημα των λιμνών και για τις περιβαλλοντικές δράσεις που γίνονται για την προστασία του οικοσυστήματος.
Επόμενος σταθμός της εκδρομής μας ήταν το παραλίμνιο χωριό Ψαράδες (εκεί ζουν οι τελευταίες μικρόσωμες αγελάδες). Περάσαμε την πλωτή γέφυρα με τα πόδια, προς το νησάκι του Αγ. Αχίλλειου.
Η ερειπωμένη αλλά επιβλητική Βασιλική του Αγ. Αχίλλειου, ήταν αφιέρωμα του Τσάρου Σαμουήλ, στο εφήμερο κράτος του πριν ηττηθεί από τον Βασίλειο Β’ το Βουλγαροκτόνο. Στη συνέχεια ανηφορίσαμε τα ανθισμένα αγριολίβαδα, και μετά από μια θαυμάσια πεζοπορία μιας ώρας περίπου ανάμεσα σε ανθισμένες φροξυλιές, αγριοτριανταφυλλιές (αρκουδόβατα) και καταπράσινες κρανιές ακούγοντας τα πουλιά να κελαηδούν, φτάσαμε στο μοναστήρι της Παναγίας. Μας ξενάγησαν και επιστρέψαμε πεζή στoυς Ψαράδες. Εκεί προμηθευτήκαμε τα ξακουστά φασόλια, μονοκαλλιέργεια σχεδόν στην περιοχή.
Αργότερα επιβιβασθήκαμε σε βάρκες και περάσαμε απέναντι στα ασκηταριά. Τα ασκηταριά είναι φυσικές σπηλιές στους κατακόρυφους βράχους με πολλές βραχογραφίες που μαρτυρούν έντονη ασκητική ζωή. Η ανάβαση σε ένα από αυτά ήταν πολύ κουραστική, (260 σκαλιά), ανταμειφθήκαμε όμως, όσοι το τολμήσαμε, από μια απερίγραπτη θέα. Αισθανθήκαμε δέος για το τι μπορεί να κάνει η πίστη.
Το απόγευμα γευματίσαμε και χορέψαμε στο εστιατόριο Χρυσή Καρδιά και μετά πήγαμε βόλτα στην Καστοριά για καφεδάκι.
Υπέροχη βραδιά! Πολύ καλή παρέα! Αργά το βράδυ η απόπειρα επιστροφής στο ξενοδοχείο με τα πόδια με αρχηγούς τους εκπαιδευτές μας, τον κ. Koκκινόπουλο και τον κ. Στεφανή στέφθηκε μερικώς με επιτυχία!!! (Ευτυχώς μας μάζεψαν με ταξί).
Την τρίτη μέρα της εκδρομής επισκεφτήκαμε το καταφύγιο του Λύκου που βρίσκεται στο χωριό Αετός. Ο Αρκτούρος είναι μη κυβερνητική οργάνωση και έχει σκοπό τη διάσωση του λύκου και της αρκούδας που απειλούνται με εξαφάνιση από την Ελληνική πανίδα. Από το 1998 έως το 2001 δημιούργησε το καταφύγιο του Λύκου, έναν ειδικό χώρο για την φιλοξενία αιχμάλωτων λύκων, που προέρχονται από κατασχέσεις και ζωολογικούς κήπους. Η αρχή για τη διάσωση των ζώων έγινε από το κέντρο περίθαλψης της Αίγινας. Η ξεναγός μας ενημέρωσε ότι οι λύκοι είναι εξαρτημένοι από τον άνθρωπο και δεν γνωρίζουν βασικούς μηχανισμούς επιβίωσης, ώστε δεν είναι σε θέση να ζήσουν σε φυσικό περιβάλλον. Μετά την περίθαλψη τους και την στείρωση τους μεταφέρονται σε ένα περιφραγμένο δάσος με βελανιδιές 70 στρεμμάτων, όπου θα ζήσουν την υπόλοιπη ζωή τους σε αγέλες των 5 έως 10 λύκων. Ανεβήκαμε έξω από τον περιφραγμένο χώρο και με λίγη ησυχία είδαμε έναν λύκο από κοντά. Στο χωριό Αετός βρίσκεται ακόμα το Κέντρο Αναπαραγωγής και επαναδιάδωσης του Ελληνικού ποιμενικού σκύλου. Σε έκταση 3 στρεμμάτων εξειδικευμένοι κτηνίατροι και βιολόγοι δημιούργησαν το κέντρο αναπαραγωγής καθαρόαιμου ποιμενικού. Μετά από δέκα χρόνια δόθηκαν σε κτηνοτρόφους δωρεάν 266 κουταβάκια και περιμένουν άλλοι 130 κτηνοτρόφοι να έρθει η σειρά τους για την φύλαξη των κοπαδιών.
Ο ποιμενικός σκύλος είναι μεγαλόσωμος, θαρραλέος, και επιθετικός για τα άγρια ζώα, με πυκνό τρίχωμα, άριστη όσφρηση, ακοή και όραση. Έχει ανεπτυγμένο το ένστικτο της προστασίας για το κοπάδι και είναι αφοσιωμένος στον τσοπάνη. Σήμερα ζουν στην Ελλάδα 3.000 ποιμενικοί σκύλοι.
Στη συνέχεια ανεβήκαμε με το πούλμαν στο Νυμφαίο, το οποίο το 2007 ανακηρύχτηκε το καλύτερο χωριό σε φυσική ομορφιά. Τόπος και σπίτια βρίσκονται σε πλήρη αρμονία. Το χωριό, αντιπροσωπεύοντας την Ελλάδα σε παγκόσμιο διαγωνισμό της Unesco, διεκδικεί το βραβείο «Mελiνα Μερκούρη» για την καλύτερη διαχείριση στην Υφήλιο πολιτιστικού αποθέματος και φυσικού περιβάλλοντος.
Περπατήσαμε για το καταφύγιο της Αρκούδας ανάμεσα σε πανύψηλες οξιές. Ένας χώρος 50 στρεμμάτων περιφραγμένος, φιλοξενεί αρκούδες από πού γλίτωσαν από την αιχμαλωσία ... αρκούδες χορεύτριες .... Τα συναισθήματα ανάμικτα ...
Θλίψη πως καταντήσαμε ένα δυνατό άγριο και ανεξάρτητο ζώο, να συμπεριφέρεται σαν αργόσχολη νωχελική κυρία! Αλλά και χαρά που γλίτωσαν τα βασανιστήρια και τον εξευτελισμό και ΕΛΠΙΔΑ για τις περίπου 250 αρκούδες που ζουν και αναπαράγονται ελεύθερες στην Πίνδο.

Ξεχείλισα από συναισθήματα για αυτό το ευγενικό ζώο που κινδυνεύει να εξαφανιστεί! Έγραψα λοιπόν για την Μπάρμπαρα, την αρκούδα που υιοθέτησε το σχολείο μας για έναν χρόνο.
«ΜΠΑΡΜΠΑΡΑ… Γκρίζα Αρκούδα!
Να είσαι περήφανη και ας είναι το είδος σου προς εξαφάνιση!
Εσύ πάλεψες, κατέβηκες στα χωριά, έκανες ζημιές, κατέστρεψες αμπέλια, χάλασες μελίσσια, απείλησες… Και όλα αυτά για να ζήσεις, εσύ και το είδος σου! Αφού άλλοι σου χάλασαν εσένα πρώτα το σπίτι σου και το περιβάλλον σου. Πάλεψες, αιχμαλωτίσθηκες και ίσως νικήθηκες!
ΕΓΩ, ο άνθρωπος νιώθω ντροπή, γιατί ΕΓΩ, ο άνθρωπος χάλασα το σπίτι σου και το περιβάλλον σου! ΕΓΩ ο άνθρωπος χαλάω το δικό μου σπίτι και το σπίτι των παιδιών μου! ΕΓΩ ο άνθρωπος έκαψα το δάσος το δικό σου, αλλά και το δικό μου!
Νιώθω ντροπή…. Σου υπόσχομαι όμως έστω και τώρα ότι θα παλέψω να σωθεί το δικό σου σπίτι, που είναι και η ανάσα των δικών μου παιδιών!»

Το απόγευμα της ίδιας μέρας επισκεφτήκαμε την παλιά πόλη της Kαστoριάς θαυμάζοντας τα παλιά αρχοντικά, με τα σαχνισιά (χτιστοί εξώστες) και τους ολάνθιστους φροντισμένους κήπους, που μαρτυρούν την αγάπη των κατοίκων για τον τόπο τους!
Μετά το δείπνο ακολούθησε βραδιά αστρονομίας με τον κ. Κοκκινόπουλο. Εντοπίσαμε τη μεγάλη και τη μικρή Άρκτο, τη σχέση της με τον Πολικό αστέρα και τον προσανατολισμό! Μαγεία!



Την ημέρα της επιστροφής, επισκεφτήκαμε το Δισπηλιό, όπου έγινε αναπαράσταση του παραλίμνιου νεολιθικού οικισμού. Ξεναγηθήκαμε και ενημερωθήκαμε αναλυτικότερα από την κ. Βέλλη, την εκπαιδεύτριά μας, πώς ζούσαν οι πρόγονοι μας την προϊστορική εποχή.



Γεμάτη η ψυχή και τα μάτια μας πήραμε το δρόμο του γυρισμού, σταματήσαμε στην Ελασσόνα για το τελευταίο γεύμα της εκδρομής.
Εκεί με αφορμή την έκπληξη που ετοίμασαν οι καθηγητές με αφορμή τα γενέθλια της Νάντιας, τα συναισθήματα μας ξεχείλισαν για όλα αυτά που ζήσαμε μαζί, όχι μόνο στην εκδρομή, αλλά και για όσα ζήσαμε με τους καθηγητές και συμμαθητές τα δύο αυτά δημιουργικά χρόνια .....
Απ’ την καρδιά μου ευχαριστώ,



Σχορετσιανίτη Λίτσα.

Ο νομάρχης Πειραιά απαντάει στις ερωτήσεις μας!


Άμεση ήταν η ανταπόκριση του Νομάρχη Πειραιά στο αίτημα της συντακτικής ομάδας του περιοδικού να μας παραχωρήσει μια μικρή συνέντευξη. Ο κ. Μίχας μας μίλησε για το σημαντικότατο έργο των Σ.Δ.Ε. στη σημερινή κοινωνία, αλλά και το πώς θα λυθούν σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι πολίτες του Πειραιά.


Ποια είναι η γνώμη σας για τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας; Πιστεύετε ότι πρέπει να υποστηριχτεί περισσότερο ο θεσμός ; Πως θα μπορούσε η Νομαρχία να συμβάλει στο έργο των ΣΔΕ;


Τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας είναι ένας καταξιωμένος πλέον θεσμός που διασφαλίζει στην πράξη το δικαίωμα στη γνώση σε όλους τους ενήλικες συμπολίτες μας. Κατά τη γνώμη μου, στα ΣΔΕ επιτελείται τεράστιο κοινωνικό και εκπαιδευτικό έργο και μέσω αυτών καλύπτεται αφενός μεν ένα τεράστιο κενό στην εκπαιδευτική πραγματικότητα της χώρας μας και αφετέρου θεραπεύονται και αμβλύνονται σημαντικές κοινωνικές ανισότητες. Αναμφίβολα ο θεσμός πρέπει να υποστηριχτεί από την Πολιτεία με την παροχή κάθε δυνατής αρωγής και με την επέκτασή του σε περισσότερες περιοχές της χώρας μας. Ιδιαίτερα γόνιμη και πολύπλευρη συνεργασία θα μπορούσε να αναπτυχθεί ανάμεσα στα ΣΔΕ της περιοχής μας με τη Νομαρχία Πειραιά κυρίως στο επίπεδο της πολιτισμικής και μουσικής παιδείας. Θα είναι πραγματικά εξαιρετικά μεγάλη μας χαρά και τιμή να προγραμματιστούν επισκέψεις των ΣΔΕ στον Πολυχώρο Απόλλων στα Καμίνια που φιλοξενούνται μονίμως διάφορα πολιτιστικά δρώμενα, αλλά και το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Πειραιά που εγκαινιάσαμε πρόσφατα.

Η ευρύτερη περιοχή του Πειραιά έχει έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα. Ποιες λύσεις προτείνει η Νομαρχία Πειραιά για την αποσυμφόρηση;

Το κυκλοφοριακό αποτελεί κατά κοινή ομολογία, ένα από τα οξύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο ευρύτερος Πειραιάς, με επιπτώσεις στην ποιότητα της καθημερινότητας των πολιτών, στο περιβάλλον αλλά και στην οικονομική ζωή της πόλης. Για να συνειδητοποιήσουμε το κυκλοφοριακό φόρτο στην περιοχή μας, αρκεί να αναφέρουμε ότι περίπου 1.300 οχήματα την ώρα καταγράφονται ότι κυκλοφορούν στην οδό Πανεπιστημίου, στην Αθήνα την ίδια στιγμή που στη κεντρική λεωφόρο Γρηγ. Λαμπράκη στον Πειραιά έχει καταγραφεί ότι κινούνται πάνω από 1.500 οχήματα την ώρα. Εμείς πιστεύουμε - και αυτό αποτελεί πάγια θέση μας - ότι έχουμε την ελπίδα να δούμε κάποτε την ευρύτερη περιοχή μας που σήμερα ασφυκτιά από τα ΙΧ και τους ρύπους, πιο ανθρώπινη, πιο φιλική, σύγχρονη και ελκυστική, αρκεί να εφαρμοστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης του προβλήματος επί τη βάσει εξειδικευμένης μελέτης, με τα μέσα σταθερής τροχιάς να αποτελούν τη σπονδυλική στήλη του κυκλοφοριακού κορμού της. Στη Νομαρχία Πειραιά πιστεύουμε ότι θα πρέπει να επενδύσουμε στα μέσα σταθερής τροχιάς και για τον λόγο αυτό έχουμε πει ΝΑΙ στην έλευση του ΤΡΑΜ και του ΜΕΤΡΟ στην περιοχή μας ζητώντας ταυτόχρονα την τήρηση δεσμευτικών προϋποθέσεων. Η ανάπτυξη βέβαια των μέσων σταθερής τροχιάς δεν αρκεί από μόνης της για να επιλύσει το κυκλοφοριακό μας πρόβλημα. Η ενημέρωση και η κυκλοφοριακή αγωγή των συμπολιτών μας από το σχολείο κιόλας, προκειμένου να μάθουμε να αφήνουμε το ΙΧ στο σπίτι είναι προαπαιτούμενο για να έχουμε σημαντικά, μετρήσιμα αποτελέσματα στην ποιότητα της ζωής μας.

Είστε ικανοποιημένος από το σχεδιασμό του Μετρό για τον Πειραιά; Έχετε κάνει κάποιες άλλες προτάσεις;

Η επέκταση του Metro στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά είναι ένα έργο ιστορικό, είναι ένα έργο αναγκαίο. Ένα έργο αναγκαίο για την κοινωνία, την οικονομία, το περιβάλλον, το εμπόριο, που έχει τη δύναμη να αλλάξει ριζικά την εικόνα των πόλεών μας. Στο ερώτημα όμως εάν με τη συγκεκριμένη χάραξη θα ωφεληθεί το σύνολο ή έστω η μεγάλη πλειοψηφία των συμπολιτών μας δυστυχώς η απάντηση είναι αρνητική. Η χάραξη δεν ανταποκρίνεται ουσιαστικά και πραγματικά στις ανάγκες των πολιτών και της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών του ευρύτερου Πειραιά θα συνεχίσει να είναι αποκομμένη από τα Μέσα Σταθερής Τροχιάς. Για τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών η επέκταση της γραμμής του Metro προς τον Πειραιά δεν θα αλλάξει την καθημερινότητά τους. Αυτό συμβαίνει γιατί η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ προέκρινε μια χάραξη με βάσει τη δική της φιλοσοφία, με βάση τα δικά της κριτήρια που είναι σύντομη χάραξη, μικρό κόστος, λίγες στάσεις και σταθμοί. Το αποτέλεσμα αυτής της ανεπαρκούς και αποσπασματικής χάραξης είναι πολυπληθείς δήμοι και συνοικίες της περιοχής μας να εξαιρεθούν της γραμμής του Μετρο. Συγκεκριμένα αναφερόμαστε στους κατοίκους του Κερατσινίου, του Περάματος, της Δραπετσώνας, του Αγ. Ι. Ρέντη, στις πολυπληθείς συνοικίες των Δήμων Κορυδαλλού, Νίκαιας και Πειραιά, όπως και στα μεγάλα νοσοκομεία της περιοχής. Τις παρατηρήσεις μας αυτές τις καταθέσαμε προς την εταιρεία ΜΕΤΡΟ.ΑΕ και προς τα αρμόδια Υπουργεία Μεταφορών & ΥΠΕΧΩΔΕ μετά τη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου που ενέκρινε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου με δεσμευτικές όμως προϋποθέσεις.

Με ποιους τρόπους μπορεί να αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων στους δήμους του Πειραιά;

Τα προβλήματα που περιμένουν λύσεις στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά είναι πολλά και η επίλυσή τους είναι μονόδρομος, εάν θέλουμε να μιλάμε για πραγματική αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας. Τα εκρηκτικά περιβαλλοντικά προβλήματα, η δραματική έλλειψη χώρων πρασίνου, αλλά και χώρων για τον αθλητισμό και τον πολιτισμό, τα τεράστια εκπαιδευτικά προβλήματα (οργανικά, υποδομών), η απουσία του κράτους πρόνοιας, η ασύδοτη λειτουργία της αγοράς, το κυκλοφοριακό σε συνδυασμό με το ελλιπές δίκτυο μεταφορών και συγκοινωνιών, αλλά και πολλά ακόμα συνθέτουν μια ιδιαίτερα επιβαρυμένη καθημερινότητα που λειτουργεί σε βάρος της ψυχικής και σωματικής μας υγείας. Εμείς λέμε ότι από την εποχή καταγραφής των προβλημάτων πρέπει επιτέλους να περάσουμε στην εποχή της επίλυσής τους. Στην κατεύθυνση αυτή πιστεύουμε ακράδαντα ότι βασικό και αναντικατάστατο ρόλο και λόγο θα πρέπει να έχει η αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού. Δυστυχώς σήμερα αδυνατούν να αντεπεξέλθουν σε αυτό το ώριμο κοινωνικό αίτημα, εξαιτίας της αποδυνάμωσης τους από την Κεντρική Διοίκηση. Θεωρούμε δηλαδή ότι θα πρέπει δήμοι και νομαρχίες να έχουν τη δυνατότητα θεσμική και κυρίως οικονομική να μπορούν να επεμβαίνουν στην καθημερινότητα των πολιτών. Η απόσταση που χωρίζει Κεντρικό Κράτος και πολίτη είναι τεράστια με αποτέλεσμα τα μικρά και μεγάλα καθημερινά προβλήματα των πολιτών να παραμένουν άλυτα.

Πρόσφατα ξέσπασε ένα μεγάλο διατροφικό σκάνδαλο με το επιμολυσμένο ηλιέλαιο. Η Νομαρχία Πειραιά κάνει συνεχώς ελέγχους στην αγορά, αλλά αρκούν για την προστασία του καταναλωτή;

Στην παγκοσμιοποιημένη κοινωνία που ζούμε, διατροφικοί κίνδυνοι όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση με το «ηλιέλαιο» δεν είναι οι πρώτοι και ασφαλώς δεν θα είναι οι τελευταίοι. Η πολυπλοκότητα του σημερινού παγκόσμιου διατροφικού συστήματος μας δίνει μία μόνο βεβαιότητα : ότι οι διατροφικές κρίσεις θα είναι αναπόφευκτες. Το θέμα είναι κατά πόσον η Πολιτεία είναι έτοιμη να αντεπεξέλθει σε αυτές τις υψηλές απαιτήσεις του σήμερα. Κατά πόσον συμβάλλει στη θωράκιση της δημόσιας υγείας και στην εδραίωση ενός αισθήματος εμπιστοσύνης στην αγορά. Δυστυχώς όπως αποδείχτηκε και στην περίπτωση του ηλιελαίου το εγχώριο σύστημα ελέγχων είναι διάτρητο και για εμάς αυτό οφείλεται στο γεγονός της πολυαρχίας που ευνοεί δυστυχώς την ατιμωρησία. Η δική μας πρόταση προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι στρεβλώσεις της αγοράς είναι να δημιουργηθεί ένας ενιαίος φορέας ελέγχου στον οποίο ο ΕΦΕΤ που είναι το όργανο του κράτους θα έχει τον ρόλο του συντονιστή και οι υπηρεσίες των νομαρχιών, ενισχυμένες με μέσα και προσωπικό θα έχουν τον ρόλο του ελεγκτή. Σε ό,τι πάντως μας αφορά, στη Νομαρχία Πειραιά με υψηλό αίσθημα ευθύνης συνεχίζουμε καθημερινά τους ελέγχους σε όλο το φάσμα εμπορίας και διακίνησης αγαθών προϊόντων προκειμένου να προστατέψουμε τη δημόσια υγεία και τους καταναλωτές με τον ίδιο τρόπο, με την ίδια επιμονή και μεθοδικότητα, όπως το κάναμε μέχρι σήμερα.

Τετάρτη 11 Ιουνίου 2008

Υποδοχή στην ταράτσα...


Με μια πολύ πετυχημένη γιορτή που έγινε στην ταράτσα του σχολείου μας υποδεχτήκαμε τους εκπαιδευόμενους αντίστοιχων σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας από χώρες της Ευρώπης, που ήρθαν στην Ελλάδα στα πλαίσια του προγράμματος Grundtvig, στο οποίο συμμετέχει και το σχολείο μας.


Οι φιλοξενούμενοι από ΣΔΕ της Ισπανίας, της Γερμανίας, της Αγγλίας και της Πολωνίας γνωρίστηκαν με τους συνάδελφους τους από την Ελλάδα, αντάλλαξαν δώρα και αναμνηστικά, δοκίμασαν ελληνικές λιχουδιές και… γλέντησαν με την ψυχή τους. Οι συμμετέχοντες στο εργαστήριο του χορού είχαν φροντίσει να προετοιμάσουν μια μικρή επίδειξη παραδοσιακών χορών και μετά από λίγο οικοδεσπότες και φιλοξενούμενοι χόρευαν παρέα.


Νωρίτερα είχε προηγηθεί ξενάγηση στις αίθουσες διδασκαλίας και οι συνάδελφοί μας πήραν μια ιδέα του τρόπου που δουλεύουμε στο σχολείο μας.


Η επαφή με λαούς από άλλες χώρες της είναι μια καταπληκτική εμπειρία. Πραγματικά αισθανόμαστε πως ήρθαμε πιο κοντά… στην Ευρώπη!

Δευτέρα 9 Ιουνίου 2008

Ο Δήμαρχος Κορυδαλλού ανοίγει τα χαρτιά του!

Με ιδιαίτερη χαρά ο Δήμαρχος Κορυδαλλού κ.Σταύρος Κασιμμάτης μας υποδέχτηκε στο γραφείο του και απάντησε σ’ όλα τα ερωτήματά μας, δίνοντας συνέχεια στην κουβέντα που ξεκινήσαμε πέρυσι.


Οι γυναικείες φυλακές έφυγαν από τον Κορυδαλλό και ο χώρος αποδόθηκε στον Δήμο. Ποια είναι τα σχέδια για την αξιοποίησή του;

Για να είμαστε ειλικρινείς, οι γυναικείες φυλακές δεν έφυγαν ακόμη, έφυγαν οι γυναίκες κρατούμενες. Πρόκειται για μια σημαντικότατη εξέλιξη στον τριανταπεντάχρονο αγώνα του Κορυδαλλιώτικου λαού για την απομάκρυνση των φυλακών. Αυτή τη στιγμή έχουν μείνει οι κρατούμενες που παρακολουθούν το πρόγραμμα απεξάρτησης και 12 γυναίκες που παρακολουθούν το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας των φυλακών, που από την άλλη χρονιά θα μεταφερθούν στις καινούργιες φυλακές στη Θήβα.
Πρέπει να τονίσουμε, επειδή παλαιότερα ακούγαμε ότι φεύγουν οι φυλακές και κάποιοι νομίζουν ότι οι γυναικείες φυλακές έφυγαν από την πόλη, πως δεν είναι έτσι απλά τα πράγματα. Παραχωρείται ένας χώρος 17 στρεμμάτων που θα γίνει χώρος αναψυχής και περιπάτου για τα παιδιά και τους ενήλικες της πόλης μας. Στόχος μας μάλιστα είναι η έντονη παρουσία του υγρού στοιχείου. Ο αγώνας όμως για την πλήρη εκκένωση των φυλακών θα συνεχιστεί και θα πανηγυρίσουμε όταν ο χώρος παραχωρηθεί εξ’ ολοκλήρου στο λαό του Κορυδαλλού.
Αυτό όμως που πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι τόσο η παρούσα, όσο και οι προηγούμενες δημοτικές αρχές διαχώριζαν πάντα τις ανθρώπινες ψυχές από τα κτήρια. Συμπαραστεκόμαστε στα δίκαια αιτήματα των κρατουμένων. Οι συνθήκες κράτησής τους είναι απαράδεκτες, ιδιαίτερα στο χώρο του ψυχιατρείου, και γι’ αυτό έχουμε βάλει άμεσο στόχο την απομάκρυνσή του.


Θα επιθυμούσαμε να έχουμε περισσότερο πράσινο στην πόλη μας. Υπάρχει αυτή η δυνατότητα;

Έχουμε στόχο να αξιοποιήσουμε κάθε τετραγωνικό εκατοστό ελεύθερου χώρου που υπάρχει στην πόλη. Ο Κορυδαλλός είναι λίγο πιο πάνω από το μέσο όρο της αναλογίας πρασίνου ανά πολίτη στο λεκανοπέδιο. Αντιστοιχούν 2,5 τετραγωνικά πρασίνου ανά κάτοικο. Γι’ αυτό λοιπόν η μετατροπή του χώρου των φυλακών σε χώρο πρασίνου είναι απόλυτη προτεραιότητα.
Επίσης ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αθήνας, στον οποίο είμαστε μέλη, κάνει μελέτη για την δενδροφύτευση του όρους Αιγάλεω, έργο βέβαια που έχει τεράστιες δαπάνες. Και τόσο ο ΑΣΔΑ, όσο και οι Νομαρχίες Πειραιά και Αθήνας, κάνουν αγώνα για να ενταχθεί το έργο στο 4ο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης. Κι αυτό γιατί είναι άσκοπο να φυτέψουμε 2000 δέντρα χωρίς να εξασφαλίσουμε την υποδομή υποστήριξης.

Πέρυσι μας είχατε πει πως οι πλατείες Μέμου και Βενιζέλου σχεδιάζεται να γίνουν υπόγεια πάρκινγκ. Ισχύει ο σχεδιασμός; Θα έχουν περισσότερο πράσινο μετά την ανάπλαση τους;

Ο σχεδιασμός βεβαίως και ισχύει και οι διαδικασίες έχουν προχωρήσει αρκετά. Το προσεχές διάστημα θα ανακοινώσουμε την πρόσληψη τεχνικού συμβούλου ο οποίος έχει υποχρέωση να καταθέσει περιβαλλοντική μελέτη, μελέτη βιωσιμότητας, μερική κυκλοφοριακή μελέτη και το σχέδιο. Στόχος είναι το Φθινόπωρο του 2009 να έχουμε ανάδοχο και να αρχίσουν οι εργασίες. Εάν δεν εξασφαλίσουμε χώρους πρασίνου δεν θα προχωρήσουμε σε κατασκευή χώρου στάθμευσης.

Γνωρίζετε πότε θα ξεκινήσει το μετρό; Πότε θα αρχίσουν οι εργασίες και πότε θα ολοκληρωθούν;

Ο χρόνος εκτέλεσης του έργου είναι 62 μήνες και οι εργασίες θα αρχίσουν και θα τελειώσουν ταυτόχρονα σε όλο το μήκος της νέας γραμμής. Αρχικά ο σχεδιασμός ήταν ο τερματικός σταθμός στον Πειραιά να γίνει στην Ευαγγελίστρια. Μετά όμως από παρέμβαση της εκκλησίας, που θα έπρεπε να παραχωρήσει μέρος του προαυλίου του γεροκομείου, το έργο επανασχεδιάστηκε και ο σταθμός θα γίνει μπροστά από το Δημοτικό θέατρο Πειραιά. Κατόπιν τούτου η έναρξη των εργασιών αναβλήθηκε και αντί για το πρώτο τρίμηνο του 2008 θα γίνει το πρώτο τρίμηνο του 2009, αν δεν υπάρξουν άλλα προβλήματα. Όταν ξεκινήσουν τα έργα, η πλατεία Ελευθερίας θα κλείσει για το διάστημα αυτό. Το σημαντικό όμως είναι ότι ο άξονας Ταξιαρχών – Πλατεία Ελευθερίας – Αθηνάς θα μείνει ανοιχτός και πρέπει να θυμόμαστε ότι αν και η κατασκευή του θα φέρει μεγάλη αναστάτωση στην πόλη, πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο που έχει γίνει στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά.


Η κεντρική εξουσία είναι εντάξει στις οικονομικές υποχρεώσεις για τα λειτουργικά έξοδα των σχολικών μονάδων του Δήμου;

Σε καμία περίπτωση και διαχρονικά η κεντρική εξουσία δεν είναι εντάξει στις υποχρεώσεις της απέναντι στους δήμους. Στην προσπάθειά της για αποκέντρωση το μόνο που κάνει είναι να μεταφέρει βάρη στους δήμους. Δίνει δηλαδή αρμοδιότητες χωρίς να δίνει τους πόρους. Ούτε για τις ανάγκες των σχολικών κτηρίων, ούτε για τους αθλητικούς χώρους είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι εμείς παίρνουμε για τα σχολεία κάθε χρόνο 130.000 ευρώ, και οι δαπάνες ξεπερνούν τα 300.000 ευρώ. Για να καλύψουμε αυτή τη διαφορά και να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας αναγκαστήκαμε να πάρουμε δάνειο.

Αρκετοί απόφοιτοι των ΣΔΕ προέρχονται από ευπαθείς ομάδες. Υπάρχει κάποιο πρόγραμμα επαγγελματικής στήριξης από τον δήμο μας;

Υπάρχει ειδική υπηρεσία του Δήμου που ασχολείται με αυτά τα θέματα. Υπεύθυνος είναι ο κ. Κοταλακίδης που είναι μάλιστα και εκπαιδευτής στο σχολείο σας. Η αυτοδιοίκηση έχει τη δυνατότητα, εάν της παραχωρηθούν αρμοδιότητες και βεβαίως οι πόροι, να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα. Στην κατάσταση που βρισκόμαστε τώρα οι δυνατότητες είναι ελάχιστές γιατί όλα αυτά συνδέονται με τους πόρους. Αυτή τη στιγμή η οικονομική κατάσταση του δήμου είναι τέτοια, που κάνουμε αγώνα κάθε μήνα για να πληρώσουμε τους εργαζόμενους του Δήμου. Γίνεται μια προσπάθεια για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, ώστε να μπορέσουμε να συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Σας ευχαριστούμε για τον κάδο ανακύκλωσης που βάλατε στο σχολείο μας. Είστε ικανοποιημένος από το πρόγραμμα συνολικά;

Είχαμε συζητήσει μαζί και πέρυσι, ότι ο βασικός στόχος ήταν να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε η ανακύκλωση να έχει επιτυχία. Ο σχεδιασμός υλοποιείται με σχετική συνέπεια. Ο στόχος ήταν να ενισχυθεί η υπηρεσία καθαριότητας με μηχανολογικό εξοπλισμό. Μέσα στο 2008 θα έχουμε 8 καινούργια απορριμματοφόρα, 3 από αυτά θα είναι τα οικολογικά που θα κινούνται με φυσικό αέριο και 3 για το πρόγραμμα της ανακύκλωσης. Ενισχύεται η υπηρεσία καθαριότητας και με έμψυχο δυναμικό και θα έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε στο πρόγραμμα ανακύκλωσης. Έχουμε υπογράψει τη σύμβαση με την Ελληνική Εταιρία Ανακύκλωσης και στόχος μας είναι μέχρι τέλος του χρόνου να έχουμε 850 μπλε κάδους σε όλη την πόλη.

Σας ευχαριστούμε πολύ.

Εγώ σας ευχαριστώ και συγχαρητήρια για την προσπάθεια σας.

Τρίτη 3 Ιουνίου 2008

Μάθετε για τα Σ.Δ.Ε. !!

1. Ποιος μπορεί να παρακολουθήσει τα μαθήματα του Σχολείου;
Κάθε ενήλικας άνω των 18 ετών, που έχει τελειώσει το Δημοτικό Σχολείο και δεν έχει φοιτήσει στο Γυμνάσιο ή το έχει εγκαταλείψει.
2. Τι θα μου προσφέρει το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Κορυδαλλού και πόσο διαρκεί η φοίτηση;
Τίτλο ισότιμο με το απολυτήριο Γυμνασίου. Η διάρκεια της φοίτησης είναι δύο χρόνια για όλους τους εκπαιδευόμενους.
Εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας και εκπαίδευση στη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών
Ψυχολογική στήριξη σε μαθησιακές ή άλλες δυσκολίες από μόνιμο ψυχολόγο συνεργάτη του Σχολείου.
Υπηρεσίες συμβουλευτικής και επαγγελματικού προσανατολισμού από εξειδικευμένο Σύμβουλο Σταδιοδρομίας, με σκοπό την επανένταξη στην αγορά εργασίας ή στο εκπαιδευτικό σύστημα.
3. Ποιο είναι το ωράριο λειτουργίας;
Κάθε απόγευμα από τις 16:30 έως τις 20:30
4. Ποια μαθήματα διδάσκονται;
Ελληνική γλώσσα, μαθηματικά, πληροφορική, φυσικές επιστήμες, κοινωνιολογία, περιβαλλοντική εκπαίδευση, αισθητική αγωγή.
5. Πώς γίνεται το μάθημα;
Οι εκπαιδευόμενοι συνήθως επεξεργάζονται σε ομάδες ένα θέμα, μαθαίνοντας να ερευνούν και να καταγράφουν τα αποτελέσματα της προσπάθειάς τους. Το πρόγραμμα διδασκαλίας διαμορφώνεται ανάλογα κάθε φορά προσαρμοζόμενο στις ανάγκες των εκπαιδευομένων. Σε πολλά διδακτικά αντικείμενα γίνεται χρήση και των νέων τεχνολογιών, όπως το Internet, σύγχρονα εκπαιδευτικά dvd κ.ά.
Οι εκπαιδευόμενοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν εκείνοι ένα θέμα με το οποίο θα ήθελαν να ασχοληθούν. Ο τρόπος προσέγγισής του καθορίζεται ύστερα από διάλογο εκπαιδευτών – εκπαιδευομένων, με στόχο την απόκτηση κατά το δυνατόν πολύπλευρων γλωσσικών, κοινωνικών, τεχνικών, επικοινωνιακών και κάθε είδους δεξιοτήτων.
6. Θα τα καταφέρω;
Σίγουρα χρειάζεται θέληση και προσπάθεια για να πάρεις τη ζωή στα χέρια σου και να βελτιώσεις το μέλλον σου. Το ΣΔΕ Κορυδαλλού προσφέρει τη δυνατότητα σε όσους εκπαιδευόμενους το επιθυμούν να παρακολουθήσουν τμήματα ενισχυτικής διδασκαλίας εκτός των ωρών του ωρολογίου προγράμματος του Σχολείου. Ούτε διαγωνίσματα, ούτε εργασίες, ούτε εξετάσεις, θέλουμε μόνον παρουσία… Αν ακόμη έχεις απορία λειτουργούν και ενισχυτικά!
7. Μπορώ να δω από κοντά πώς λειτουργεί το ΣΔΕ Κορυδαλλού;
Και βέβαια! Οι εκπαιδευτικοί του ΣΔΕ Κορυδαλλού με χαρά θα σας δεχτούν στις τάξεις τους την ώρα του μαθήματος, για να παρακολουθήσετε από κοντά μία ή περισσότερες διδακτικές ώρες.
8. Ποιες άλλες δραστηριότητες οργανώνει το ΣΔΕ Κορυδαλλού;

Στο πλαίσιο των ειδικότερων εκπαιδευτικών προγραμμάτων που διοργανώνονται, οι εκπαιδευόμενοι του ΣΔΕ Κορυδαλλού μπορούν να μάθουν ελληνικούς χορούς, ζωγραφική, μουσική, κινηματογράφο, εκπαιδευτικό δράμα κ.ά. Επίσης, οι μαθητές του ΣΔΕ Κορυδαλλού παρακολουθούν θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές προβολές, συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά προγράμματα μουσείων καθώς και σε εκπαιδευτικές εκδρομές και ομιλίες σχετικά με πολιτιστικά ή άλλα θέματα. Μάλιστα, στο ΣΔΕ Κορυδαλλού λειτουργεί και ειδικό τμήμα εκμάθησης ηλεκτρονικών υπολογιστών, το οποίο μπορεί να προετοιμάσει τους μαθητές για την απόκτηση της επίσημης πιστοποίησης χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών από το Πανεπιστήμιο του Cambridge.
9. Και μετά το ΣΔΕ… τι;
Αφού κάποιος ολοκληρώσει τη φοίτησή του στο ΣΔΕ, μπορεί να προχωρήσει στην επόμενη βαθμίδα, δηλαδή στο Γενικό ή το Επαγγελματικό Λύκειο.
10. Πώς θα εγγραφώ στο ΣΔΕ Κορυδαλλού;
Θα κάνετε μια βόλτα από το Σχολείο που βρίσκεται Μακεδονίας 23 & Πελοποννήσου στον Κορυδαλλό (τηλέφωνο: 210-5693520) τις ώρες 16:30 έως 20:30. Η επιλογή των μαθητών γίνεται κάθε Σεπτέμβριο, αλλά η λίστα σειράς προτεραιότητας για εγγραφή στην Α΄ Τάξη του ΣΔΕ Κορυδαλλού τηρείται όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους.


ABOUT SECOND CHANCE SCHOOL OF KORIDALLOS

Who can attend the school?
Every adult over 18 years old, who has completed primary school and has either not attended high school or abandoned it, can become a student of a second chance school.
What is the duration of the studies?
The studies last for 2 years. When completed, learners are issued a certificate equivalent to the one given by high schools. After completing the studies at a second chance school you can move on to the next educational step. The lessons are from 16:30 to 20:30 every day.
How does the second chance school of Koridallos work?
The curriculum is flexible depending on the needs of the learners. They usually work in small groups, researching and recording the results of their effort. They can also choose a subject to work on, in cooperation with the trainers aiming at the gain of different skills.
The lessons taught are Greek and English language, mathematics, computers, physical sciences, social education, environmental education and aesthetic education. If someone needs help there are also reinforcing classes before or after the lessons. At the same time learners attend workshops of their choice and take part to the working out of a project.
For the school year 2007-08 the workshops offered are greek dances, cinema, cooking, body expression and getting higher level computer skills and the projects are making the newspaper of the school, nutrition all over the world, reading, and taking part to the European project
The learners can have psychological support for learning difficulties or personal matters from the psychologist of the school. They can also have career counseling guidance to be helped in reentering to the labor market or the educational system.
Second chance schools believe that schools should be open to the society. For this reason we often organize different events, presentations, visits to the theatre, the cinema, museums, lectures, excursions etc
Can someone see the way the school works before deciding to become a learner?
Of course! The trainers of the school will be glad to have you in their classes to get to know each other and the way we work
How can I enrol in the second chance school of Koridallos?
You can visit us at 23 Makedonias and Peloponnisou str, in Koridallos from 16:30 till 20:30. For more information please call at 2105693520. We’ll be happy to help you.

Σ' ένα κελί....

Σ’ένα κελί είμαι σκοτεινό
Τον ήλιο προσπαθώ να δω
Τα όνειρα μου ζωντανά
Έχουνε χρώματα πολλά

Κάποτε ήμουνα πουλί
Μα τώρα είμαι σε κλουβί
Στα όνειρα μου έχω φτερά
Μα δε με πάνε πουθενά

Κι όταν απότομα ξυπνώ
Είναι αλήθεια θλιβερό
Τον ήλιο προσπαθώ να δω
Από παράθυρο κλειστό.

Γιώτα Κοφινά

ΜΑΤΙΑ ΜΟΥ ΟΜΟΡΦΑ


Είπα να αρχίσω από τα μάτια σου
Να ξεκινήσω μ’ ένα στίχο
Και ας καταλήξω οπουδήποτε και
τίποτα ας μη πετύχω

Φτάνει μεσ’ στα λόγια μου να βάλω
αυτά που ένοιωσα για σένα
Μάτια μου όμορφα αγαπημένα
Μάτια πρωτόγνωρα μάτια μου ξένα

Και ας τελειώσω μεσ’ τα μάτια σου
Με ένα φινάλε να πονάει σαν
ένα δάσος που θα καίγεται
Σαν μουσική που σταματά

Μαρία Καραγεωργοπούλου