Οι γυναικείες φυλακές έφυγαν από τον Κορυδαλλό και ο χώρος αποδόθηκε στον Δήμο. Ποια είναι τα σχέδια για την αξιοποίησή του;
Για να είμαστε ειλικρινείς, οι γυναικείες φυλακές δεν έφυγαν ακόμη, έφυγαν οι γυναίκες κρατούμενες. Πρόκειται για μια σημαντικότατη εξέλιξη στον τριανταπεντάχρονο αγώνα του Κορυδαλλιώτικου λαού για την απομάκρυνση των φυλακών. Αυτή τη στιγμή έχουν μείνει οι κρατούμενες που παρακολουθούν το πρόγραμμα απεξάρτησης και 12 γυναίκες που παρακολουθούν το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας των φυλακών, που από την άλλη χρονιά θα μεταφερθούν στις καινούργιες φυλακές στη Θήβα.
Πρέπει να τονίσουμε, επειδή παλαιότερα ακούγαμε ότι φεύγουν οι φυλακές και κάποιοι νομίζουν ότι οι γυναικείες φυλακές έφυγαν από την πόλη, πως δεν είναι έτσι απλά τα πράγματα. Παραχωρείται ένας χώρος 17 στρεμμάτων που θα γίνει χώρος αναψυχής και περιπάτου για τα παιδιά και τους ενήλικες της πόλης μας. Στόχος μας μάλιστα είναι η έντονη παρουσία του υγρού στοιχείου. Ο αγώνας όμως για την πλήρη εκκένωση των φυλακών θα συνεχιστεί και θα πανηγυρίσουμε όταν ο χώρος παραχωρηθεί εξ’ ολοκλήρου στο λαό του Κορυδαλλού.
Αυτό όμως που πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι τόσο η παρούσα, όσο και οι προηγούμενες δημοτικές αρχές διαχώριζαν πάντα τις ανθρώπινες ψυχές από τα κτήρια. Συμπαραστεκόμαστε στα δίκαια αιτήματα των κρατουμένων. Οι συνθήκες κράτησής τους είναι απαράδεκτες, ιδιαίτερα στο χώρο του ψυχιατρείου, και γι’ αυτό έχουμε βάλει άμεσο στόχο την απομάκρυνσή του.
Θα επιθυμούσαμε να έχουμε περισσότερο πράσινο στην πόλη μας. Υπάρχει αυτή η δυνατότητα;
Έχουμε στόχο να αξιοποιήσουμε κάθε τετραγωνικό εκατοστό ελεύθερου χώρου που υπάρχει στην πόλη. Ο Κορυδαλλός είναι λίγο πιο πάνω από το μέσο όρο της αναλογίας πρασίνου ανά πολίτη στο λεκανοπέδιο. Αντιστοιχούν 2,5 τετραγωνικά πρασίνου ανά κάτοικο. Γι’ αυτό λοιπόν η μετατροπή του χώρου των φυλακών σε χώρο πρασίνου είναι απόλυτη προτεραιότητα.
Επίσης ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αθήνας, στον οποίο είμαστε μέλη, κάνει μελέτη για την δενδροφύτευση του όρους Αιγάλεω, έργο βέβαια που έχει τεράστιες δαπάνες. Και τόσο ο ΑΣΔΑ, όσο και οι Νομαρχίες Πειραιά και Αθήνας, κάνουν αγώνα για να ενταχθεί το έργο στο 4ο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης. Κι αυτό γιατί είναι άσκοπο να φυτέψουμε 2000 δέντρα χωρίς να εξασφαλίσουμε την υποδομή υποστήριξης.
Πέρυσι μας είχατε πει πως οι πλατείες Μέμου και Βενιζέλου σχεδιάζεται να γίνουν υπόγεια πάρκινγκ. Ισχύει ο σχεδιασμός; Θα έχουν περισσότερο πράσινο μετά την ανάπλαση τους;
Ο σχεδιασμός βεβαίως και ισχύει και οι διαδικασίες έχουν προχωρήσει αρκετά. Το προσεχές διάστημα θα ανακοινώσουμε την πρόσληψη τεχνικού συμβούλου ο οποίος έχει υποχρέωση να καταθέσει περιβαλλοντική μελέτη, μελέτη βιωσιμότητας, μερική κυκλοφοριακή μελέτη και το σχέδιο. Στόχος είναι το Φθινόπωρο του 2009 να έχουμε ανάδοχο και να αρχίσουν οι εργασίες. Εάν δεν εξασφαλίσουμε χώρους πρασίνου δεν θα προχωρήσουμε σε κατασκευή χώρου στάθμευσης.
Γνωρίζετε πότε θα ξεκινήσει το μετρό; Πότε θα αρχίσουν οι εργασίες και πότε θα ολοκληρωθούν;
Ο χρόνος εκτέλεσης του έργου είναι 62 μήνες και οι εργασίες θα αρχίσουν και θα τελειώσουν ταυτόχρονα σε όλο το μήκος της νέας γραμμής. Αρχικά ο σχεδιασμός ήταν ο τερματικός σταθμός στον Πειραιά να γίνει στην Ευαγγελίστρια. Μετά όμως από παρέμβαση της εκκλησίας, που θα έπρεπε να παραχωρήσει μέρος του προαυλίου του γεροκομείου, το έργο επανασχεδιάστηκε και ο σταθμός θα γίνει μπροστά από το Δημοτικό θέατρο Πειραιά. Κατόπιν τούτου η έναρξη των εργασιών αναβλήθηκε και αντί για το πρώτο τρίμηνο του 2008 θα γίνει το πρώτο τρίμηνο του 2009, αν δεν υπάρξουν άλλα προβλήματα. Όταν ξεκινήσουν τα έργα, η πλατεία Ελευθερίας θα κλείσει για το διάστημα αυτό. Το σημαντικό όμως είναι ότι ο άξονας Ταξιαρχών – Πλατεία Ελευθερίας – Αθηνάς θα μείνει ανοιχτός και πρέπει να θυμόμαστε ότι αν και η κατασκευή του θα φέρει μεγάλη αναστάτωση στην πόλη, πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο που έχει γίνει στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά.
Η κεντρική εξουσία είναι εντάξει στις οικονομικές υποχρεώσεις για τα λειτουργικά έξοδα των σχολικών μονάδων του Δήμου;
Σε καμία περίπτωση και διαχρονικά η κεντρική εξουσία δεν είναι εντάξει στις υποχρεώσεις της απέναντι στους δήμους. Στην προσπάθειά της για αποκέντρωση το μόνο που κάνει είναι να μεταφέρει βάρη στους δήμους. Δίνει δηλαδή αρμοδιότητες χωρίς να δίνει τους πόρους. Ούτε για τις ανάγκες των σχολικών κτηρίων, ούτε για τους αθλητικούς χώρους είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι εμείς παίρνουμε για τα σχολεία κάθε χρόνο 130.000 ευρώ, και οι δαπάνες ξεπερνούν τα 300.000 ευρώ. Για να καλύψουμε αυτή τη διαφορά και να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας αναγκαστήκαμε να πάρουμε δάνειο.
Αρκετοί απόφοιτοι των ΣΔΕ προέρχονται από ευπαθείς ομάδες. Υπάρχει κάποιο πρόγραμμα επαγγελματικής στήριξης από τον δήμο μας;
Υπάρχει ειδική υπηρεσία του Δήμου που ασχολείται με αυτά τα θέματα. Υπεύθυνος είναι ο κ. Κοταλακίδης που είναι μάλιστα και εκπαιδευτής στο σχολείο σας. Η αυτοδιοίκηση έχει τη δυνατότητα, εάν της παραχωρηθούν αρμοδιότητες και βεβαίως οι πόροι, να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα. Στην κατάσταση που βρισκόμαστε τώρα οι δυνατότητες είναι ελάχιστές γιατί όλα αυτά συνδέονται με τους πόρους. Αυτή τη στιγμή η οικονομική κατάσταση του δήμου είναι τέτοια, που κάνουμε αγώνα κάθε μήνα για να πληρώσουμε τους εργαζόμενους του Δήμου. Γίνεται μια προσπάθεια για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, ώστε να μπορέσουμε να συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
Σας ευχαριστούμε για τον κάδο ανακύκλωσης που βάλατε στο σχολείο μας. Είστε ικανοποιημένος από το πρόγραμμα συνολικά;
Είχαμε συζητήσει μαζί και πέρυσι, ότι ο βασικός στόχος ήταν να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε η ανακύκλωση να έχει επιτυχία. Ο σχεδιασμός υλοποιείται με σχετική συνέπεια. Ο στόχος ήταν να ενισχυθεί η υπηρεσία καθαριότητας με μηχανολογικό εξοπλισμό. Μέσα στο 2008 θα έχουμε 8 καινούργια απορριμματοφόρα, 3 από αυτά θα είναι τα οικολογικά που θα κινούνται με φυσικό αέριο και 3 για το πρόγραμμα της ανακύκλωσης. Ενισχύεται η υπηρεσία καθαριότητας και με έμψυχο δυναμικό και θα έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε στο πρόγραμμα ανακύκλωσης. Έχουμε υπογράψει τη σύμβαση με την Ελληνική Εταιρία Ανακύκλωσης και στόχος μας είναι μέχρι τέλος του χρόνου να έχουμε 850 μπλε κάδους σε όλη την πόλη.
Σας ευχαριστούμε πολύ.
Εγώ σας ευχαριστώ και συγχαρητήρια για την προσπάθεια σας.
Καλώς ήλθατε
Δευτέρα 9 Ιουνίου 2008
Ο Δήμαρχος Κορυδαλλού ανοίγει τα χαρτιά του!
Με ιδιαίτερη χαρά ο Δήμαρχος Κορυδαλλού κ.Σταύρος Κασιμμάτης μας υποδέχτηκε στο γραφείο του και απάντησε σ’ όλα τα ερωτήματά μας, δίνοντας συνέχεια στην κουβέντα που ξεκινήσαμε πέρυσι.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου