Καλώς ήλθατε

Καλώς ήλθατε
Σας καλωσορίζουμε στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού μας. Το Σχολείο είναι για μας μια μοναδική ευκαιρία να αναπληρώσουμε γνώσεις και να αποκτήσουμε το απολυτήριο του Γυμνασίου. Περιμένουμε τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας και ελπίζουμε να γίνει αφορμή για ενημέρωση, προβληματισμό και ανταλλαγή απόψεων. Η συντακτική ομάδα του περιοδικού.

Σάββατο 24 Μαΐου 2008

Εκδρομή στους Δελφούς!



Η αρχαία πόλη των Δελφών ήταν διάσημη για το μαντείο του Απόλλωνα που έδινε χρησμούς δια στόματος της Πυθίας και αναπτύχθηκε τον 8 αιώνα π.Χ. Οι Δελφοί ακτινοβολούσαν σε ολόκληρο τον αρχαίο κόσμο μέχρι τη ρωμαϊκή εποχή. Ανασκαφές έφεραν στο φως τους θησαυρούς των Αθηναίων, των Σίφνιων και των Σικυωνίων. Οι θησαυροί ήταν τα δώρα των περιοχών, αλλά και ισχυρών πολιτών στο Θεό για να κερδίσουν την εύνοιά του. Σώζεται ακόμα το αρχαίο θέατρο και το στάδιο που γίνονταν οι αγώνες. Τον 5 αι. π.Χ. επικρατούσε η αντίληψη ότι οι Δελφοί ήταν ο ομφαλός της γης.
Αφού περιηγηθήκαμε αρκετή ώρα στον περίφημο αρχαιολογικό χώρο, επισκεφτήκαμε το Μουσείο. Ανάμεσα στα πολλά, εξαιρετικής αρχαιολογικής και ιστορικής αξίας εκθέματα, ξεχώριζαν το άγαλμα της Σφίγγας, ο Ηνίοχος, το άγαλμα του θεού Δία, αλλά και χρυσά και χάλκινα αφιερώματα των ελληνικών πόλεων στον ιερό χώρο των Δελφών.
Το μεσημεράκι, κουρασμένοι από την περιήγηση, πήγαμε για φαγητό σε ένα εστιατόριο με εκπληκτική θέα. Μπροστά μας απλώνονταν η Ιτέα με την καταγάλανη θάλασσά της και τα ψηλά καταπράσινα βουνά γεμάτα με κίτρινους θάμνους και παπαρούνες. Δοκιμάσαμε τοπικές σπεσιαλιτέ και άλλα γευστικότατα μεζεδάκια. Η ώρα πέρασε ευχάριστα συζητώντας για τα μνημεία τέχνης που είδαμε. Δικαιολογημένα αυτός ο τόπος θεωρείται ως ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους παγκοσμίως.

Αργότερα περπατήσαμε στον πλακόστρωτο δρόμο του χωριού με τα ωραία μαγαζιά και αγοράσαμε διάφορα αναμνηστικά.
Περάσαμε υπέροχα! Ήταν για μας το ωραιότερο δώρο από το σχολείο μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου