Καλώς ήλθατε

Καλώς ήλθατε
Σας καλωσορίζουμε στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού μας. Το Σχολείο είναι για μας μια μοναδική ευκαιρία να αναπληρώσουμε γνώσεις και να αποκτήσουμε το απολυτήριο του Γυμνασίου. Περιμένουμε τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας και ελπίζουμε να γίνει αφορμή για ενημέρωση, προβληματισμό και ανταλλαγή απόψεων. Η συντακτική ομάδα του περιοδικού.

Πέμπτη 29 Μαΐου 2008

Ο Αλέξης Παπαχελάς στο περιοδικό μας!

Ο διευθυντής της εφημερίδας «Καθημερινή» Αλέξης Παπαχελάς μίλησε στους συντάκτες του περιοδικού μας για την κατάσταση στον ελληνικό τύπο, την προσωπική του σχέση με τη δημοσιογραφία, αλλά και πως βλέπει την κατάσταση στην παιδεία της χώρας σήμερα. Δεν παρέλειψε μάλιστα να αναγνωρίσει την σημαντική προσφορά των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας, όχι μόνο στην εκπαίδευση, αλλά γενικότερα στο κοινωνικό σύνολο. Διαβάστε την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη!


Οι κυκλοφορίες των εφημερίδων μειώνονται συνεχώς. Από την άλλη πλευρά η τηλεόραση κερδίζει συνεχώς έδαφος.
Σαν διευθυντής εφημερίδας πως πιστεύετε ότι μπορεί να ανατραπεί η κατάσταση;


Η κατάσταση θα ανατραπεί δύσκολα. Οι εφημερίδες μπορούν στην εποχή μας να προσφέρουν τρία στοιχεία, που δεν βρίσκει κανείς εύκολα ούτε στην τηλεόραση (ειδικά την ελληνική) ούτε και στο διαδίκτυο. Πρώτα απ’ όλα ανάλυση και άποψη για το τι συμβαίνει πίσω από τα γεγονότα. Επίσης μια πιο ψύχραιμη και πιο αντικειμενική καταγραφή των γεγονότων. Και ακόμα χρηστικές πληροφορίες και δροσερές "γωνιές" για τον αναγνώστη.

Με δεδομένο ότι οι πωλήσεις των εφημερίδων του σαββατοκύριακου παραμένουν υψηλές λόγω των προσφορών (cd, dvd) , μήπως είναι κίνδυνος ο αναγνώστης να γίνει καταναλωτής;

Ναι, υπάρχει σοβαρή απειλή να γίνουμε μικρά σουπερμάρκετ και να ξεχάσουμε ότι βασικά πουλάμε περιεχόμενο και ενημέρωση. Θα ήθελα παρά πολύ να κάνουμε ένα πείραμα να δούμε τι θα πουλήσουν όλες οι εφημερίδες χωρίς καμιά να έχει προσφορά ή ταινία.

Μία προσωπική ερώτηση. Τι σας ώθησε να γίνετε δημοσιογράφος και τι είναι αυτό που σας κάνει να συνεχίζετε;

Μπήκα στην δημοσιογραφία από μια περιέργεια να μάθω τι πραγματικά συνέβη. Μένω γιατί γνωρίζω συνεχώς καινούργια θέματα, καταστάσεις, ανθρώπους. Σπάνια μπορείς να βαρεθείς σε αυτή την δουλειά.

Τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε) είναι σχετικά καινούργιος θεσμός στην Ελλάδα. Στόχος τους είναι να δώσουν την ευκαιρία σε ανθρώπους που δεν κατάφεραν να τελειώσουν τη βασική εκπαίδευση. Ποια είναι η γνώμη σας για τέτοιου είδους προσπάθειες της πολιτείας;

Επειδή τα έχω ζήσει στην Αμερική, οπού είναι θεσμοθετημένα εδώ και δεκαετίες, είναι μια εξαιρετική ιδέα. Αρκεί να μην εξαντλούνται σε θεωρητικολογίες αλλά σε πρακτικές εξάσκησης και προετοιμασίας.

Το επίπεδο της εκπαίδευσης στην Ελλάδα είναι ανταγωνιστικό με αυτά των υπολοίπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Αν όχι πως μπορεί να βελτιωθεί;

Είμαστε δυστυχώς παρά πολύ πίσω. Μακάρι να μπορούσα να σας πω με δυο λόγια πως μπορεί να βελτιωθεί. Εγώ το μόνο που συστήνω είναι να ανοίξετε τα μάτια και τα αυτιά σας και στο τι συμβαίνει έξω, έστω και με συχνές ματιές στο διαδίκτυο, σε ξένα βιβλία, μια επίσκεψη στο εξωτερικό. Οι παθογένειες του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος είναι τόσες που δεν επιτρέπουν σύντομες απαντήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου